Ovo je popularni narodni lek: Uklanja sve infekcije iz tijela, smanjuje holesterol, povećava imunitet, čisti arterije…

229
Foto: Flickr.com. By Calvin Webster licencesed under CC BY-SA 2.0

Jako popularan recept… Ovaj prirodni lijek je odličan za vaše zdravlje jer jača imuni sistem, čisti artetije, bori se protiv infekcija i smanjuje nivo holesterola. Ovo je popularni njemački lijek koji sadrži veoma zdrave sastojke, a to su: đumbir, bijeli luk i limun.

Bijeli luk posjeduje antiupalna, antivirusna i antiseptička svojstva, a bogat je vitaminom C, B6, manganom i vlaknima.

Đumbir je zdrav začin koji liječi upale (sadrži protivupalne sastojke kao što su karoten, kurkumin, salicilat, kapsaicin) probavne probleme, smanjuje bol…

Foto: pixabay.com

Limun je veoma značajan u borbi protiv teških bolesti jer je bogat vitaminom C, a jača imuni sistem i reguliše pH vrijednost organizma.

Sastojci:

4 neoguljena limuna, 4 čehna bijelog luka, 2 litra vode, mali dio đumbirovog korijena (po vašoj procjeni, recimo pola fildžana ako je đumbir nasjeckan).

Priprema:

Operite sve sastojke, a zatim izrežite limun na komade, odvojite koru od bijelog luka i đumbira. Kada to uradite, sastojke stavite u blender. Dobijenu smjesu izlite u veću posudu i počnite zagrijavati, a zatim dodajte 2l vode i pustite da prokuha. Nakon toga ostavite da se ohladi, a zatim je pretresite u staklene boce po vašoj želji. Te boce držite u frižideru.

Bijeli luk će izgubiti svoj neprijatan miris zbog limuna i đumbira, tako da ne birnete o tome. Ovaj lijek pijte svako jutro na prazan želudac (pola čaše), a i naveče 2 sata prije spavanja. Prije upotrebe promućkajte kako đumbir ne bi ostao na dnu boce.

NAPOMENA:

Limun u upotrebi, inače nije predviđen za kuhanje ali u ovom receptu jeste, jer dobija posebna svojstva zajedno sa navedenim sastojcima. Budite zdravi!!

Napomena:

Prirodni lijekovi na našem portalu služe kako bi pomogli ljudima. No, uvjek znajte. Ukoliko imate neki zdravstveni problem. Prvo što trebate uraditi jeste da se konsultujete sa lekarom. Ni u kakvom slučaju se nemojte oslanjati na alternativnu medicinu. Bez stručnog mišljenje.

Source featured image: Flickr.com. By Calvin Webster licencesed under CC BY-SA 2.0

Izvor: megagiga.info

SHARE

LEAVE A REPLY