Ovo je najlekovitija biljka na svetu: Ako se jede redovno može da zaustavi rast ćelija raka, veruju naučnici!

1550
Foto: pixabay.com

Ova čudotvorna biljka oporavlja telo od glave do pete. Na studijama koje su sprovedene na životinjama utvrđeno je da aktivna jedinjenja u celeru mogu da utiču povoljno na smanjenje holesterola, ali i da spreče rast malignih ćelija.

Celer sadrži apigenin, jedinjenje koje može da stimuliše rast i razvoj nervnih ćelija. Apigenin i druga aktivna jedinjenja u celeru takođe imaju sposobnost sprečavanja širokog spektra bolesti, među kojima su hipertenzija, bolesti jetre, reumatski poremećaji, visok holesterol u krvi i rak.

U nedavnoj studiji, istraživači iz Indije istražili su antihiperlipidemijska i antitumorska svojstva etanolnog ekstrakta i fitohemijske komponente celera. Na testu sprovedenom na životinjama, naučnici su dokazali da celer može da spreči rast tumornih ćelija i da snizi nivo holesterola, a ovo istraživanje su obajvili u časopisu „Journal of Dietary Supplements“.

Foto: pixabay.com

Celer se koristi svež i obaren za pripremanje supa i jela, seme se koristi kao začin, dok lišće vrlo često služi za dekorisanje raznovrsnih kulinarskih specijaliteta. Može da se nađe tokom cele godine, mada je najbolji u jesen.

Listovi i koren su izuzetno bogati mineralima, vitaminima, nutrijentima i eteričnim uljima, koji mu daju snažan, karakterističan miris. U sto grama korena nalazi se samo sedam kalorija, ali zato 320 miligrama magnezijuma i 16 milicentigrama folata. Odličan je izvor i vitamina K kao i dijetalnih vlakana.

Evo koja oboljenja može da ublaži celer:

Zbog sadržaja minerala održava ph balans u organizmu, odnosno neutrališe kiselinu. Sok od celera je odlično popiti nakon treninga, jer deluje kao tonik. Hidrira telo, zamenjuje potrošene elektrolite i nadoknađuje neophodne minerale.

Sok od celera je prirodni diuretik i laksativ. Celer snižava ukupan i loš holesterol. Ako se sok od celera pije svakodnevno, snižava pritisak za nedelju dana. Odličan je i kod nesanice. Celer je afrodizijak, pa povećava seksualni nagon.

Pozitivno deluje na regulisanje menstrualnog ciklusa. Dobar je za mršavljenje. Pomaže da se smanji želja za skatkišima i smanjuje apetiti. Koristan je za bubrege i mokraćne puteve, sprečava nastanak kamenca. Olašava probleme kod upala kao što su reumatoidni arthritis, giht, bronhitis, astma. Celer je koristan i za dijabetičare.

Napomena:

Prirodni lijekovi na našem portalu služe kako bi pomogli ljudima. No, uvjek znajte. Ukoliko imate neki zdravstveni problem. Prvo što trebate uraditi jeste da se konsultujete sa lekarom. Ni u kakvom slučaju se nemojte oslanjati na alternativnu medicinu. Bez stručnog mišljenje.

Izvor: stil.kurir.rs

SHARE

LEAVE A REPLY