Ovaj čaj obavezno pijte jednom dnevno: Čisti bubrege i jetru, leči anemiju i reguliše krvni pritisak!

447
Foto: pixabay.com

Leči mnoge tegobe kao od šale. Kopriva, kao i čaj od koprive, je već godinama deo tradicionalne medicine. Mladi listovi koprive se mogu jesti, a cela biljka je lekovita. U ovom periodu najjbolje je pripremati čaj i piti ga jednom dnevno.

Kopriva obiluje vitaminima A, C, K i delom vitamina B kompleksa, od minerala, u sastavu koprive, se nalazi kalcijum, gvožđe, magnezijum, fosfor, kalijum i natrijum. Osim toga sadrži sve esencijalne aminokiseline, korisne masne kiseline, polifenole, pigmente (beta-karoten, lutein i druge).

Foto: pixabay.com

Benefita za telo je mnogo, a ovo su samo neki od njih:

Tradicionalno se kopriva upotrebljava kod bolesti mokraćnih organa, za čišćenje krvi, kod anemije, probavnih tegoba, teškog disanja i astme, kod reumatskih tegoba, za snižavanje krvnog pritiska, kod kamena u bubregu, protiv nesanice, za ginekološke probleme i za zdravlje jetre.

Ima dokaza da kopriva snižava nivo šećera u krvi, jer sadrži sastojke koji oponašaju učinak insulina, a neka istraživanja sugerišu da može da pomogne kod problema uvećane prostate.

Štiti jetru od toksina, teških metala i upale. Prirodni je diuretik pa pomaže telu da izbaci prekomernu vodu i so, što takođe privremeno snižava krvni pritisak. Obloga od koprive smanjuje bolove kod artritisa tako što zaustavljaju proizvodnju hormona koji podstiču upalu.

Napomena: Trudnicama se ne preporučuje čaj od koprive.

Napomena: Prirodni lijekovi na našem portalu služe kako bi pomogli ljudima. No, uvjek znajte. Ukoliko imate neki zdravstveni problem. Prvo što trebate uraditi jeste da se konsultujete sa lekarom. Ni u kakvom slučaju se nemojte oslanjati na alternativnu medicinu. Bez stručnog mišljenje.

Izvor: Stil.kurir.rs/Zivim.hr

SHARE

LEAVE A REPLY