Odličan za mršavljenje, mozak, a naročito za srce: Ovaj čaj je idealan antioksidans (Recept)

189
Foto: pixabay.com

O zelenom čaju se govori da je jedan od najzdravijih napitaka na planeti. Sadržan je s antioksidansima koji imaju mnoge zdravstvene prednosti, što može uključivati: Poboljšana funkcija mozga, gubitak masti, zaštita od raka, smanjenje rizika od srčanih bolesti. Evo 10 mogućih zdravstvenih blagodati zelenog čaja.

1. Sadrži zdrava bioaktivna jedinjenja

Biljka zelenog čaja sadrži čitav niz zdravih sastojaka koji je čine idealnim pićem. Čaj je bogat polifenolima , to su prirodni spojevi koji imaju zdravstvene koristi, poput smanjenja upale i pomoći u borbi protiv raka.

Foto: pixabay.com

Zeleni čaj sadrži katehin. Katehini su prirodni antioksidanti koji pomažu u sprečavanju oštećenja ćelija i pružaju druge blagodati. Te supstance mogu smanjiti stvaranje slobodnih radikala u tijelu, štiteći stanice i molekule od oštećenja. Ovi slobodni radikali igraju ulogu u starenju i mnogim vrstama bolesti.

2. Može poboljšati rad mozga

Zeleni čaj ne samo da vas drži na oprezu, već može poboljšati i rad mozga. Ključni aktivni sastojak je kofein, koji je poznati stimulans . Istraživanje je dosljedno pokazalo da kofein može poboljšati različite aspekte funkcije mozga, uključujući raspoloženje, budnost, vrijeme reakcije i pamćenje.

Foto: pixabay.com

3. Povećava sagorijevanje masti

Ako pogledate popis sastojaka bilo kojeg dodatka za sagorijevanje masti , velika je vjerojatnost da će zeleni čaj biti tamo. To je zato što, prema istraživanjima, zeleni čaj može povećati sagorijevanje masti i pojačati metabolizam.

4. Antioksidanti mogu smanjiti rizik od nekih vrsta karcinoma

Rak je uzrokovan nekontrolisanim rastom ćelija. To je jedan od vodećih uzroka smrti na svijetu. Istraživanja su pokazala da oksidativno oštećenje može dovesti do hroničnih upala, što može dovesti do hroničnih bolesti, uključujući karcinom. Antioksidanti mogu pomoći u zaštiti od oksidativnih oštećenja. Zeleni čaj je izvrstan izvor snažnih antioksidansa.

Foto: pixabay.com

5. Može zaštititi mozak od starenja

Zeleni čaj ne samo da može kratkoročno poboljšati rad mozga, već može zaštititi i vaš mozak kako starite. Alzheimerova bolest česta je neurodegenerativna bolest i najčešći uzrok demencije kod starijih odraslih.

Reguliše neugodan zadah:

Katehini u zelenom čaju imaju koristi i za oralno zdravlje. Studije pokazuju da katehini mogu suzbiti rast bakterija, potencijalno smanjujući rizik od infekcija.

Foto: pixabay.com

7. Može pomoći u prevenciji dijabetesa tipa 2

Jedno istraživanje pokazalo je da osobe koje konzumiraju  zeleni čaj imaju približno 42% manji rizik od dijabetesa tipa 2.

8. Može pomoći u prevenciji kardiovaskularnih bolesti

Kardiovaskularne bolesti, uključujući bolesti srca i moždani udar, vodeći su uzročnici smrti u svijetu. Studije pokazuju da zeleni čaj može poboljšati neke od glavnih faktora rizika za ove bolesti, što uključuje poboljšanje nivoa ukupnog holesterola i LDL (lošeg) holesterola.

9. Može vam pomoći da izgubite kilograme

S obzirom na to da zeleni čaj može ubrzati metabolizam u kratkom roku, logično je da bi vam mogao pomoći u mršavljenju .

Izjava o odricanju odgovornosti:

Ovaj sadržaj, uključujući savjete, pruža samo generičke informacije o zdravstvenim dobrobitima određenih prirodnih proizvoda. To ni na koji način nije zamjena za kvalificirano medicinsko mišljenje. Za više informacija uvijek se obratite specijalistu ili svom porodičnom doktoru. Fazon.info ne preuzima odgovornost za ove informacije.

Izvor: healthline.com

SHARE

LEAVE A REPLY