Neverovatno je šta ovo povrće može da uradi za organizam: Obiluje vitaminima, mineralima, jača imunitet, čuva srce!

342
Foto: pixabay.com

Tikvice poboljšavaju rad mozga i koncentraciju, smiruju živce i jačaju ih, podstiču rad creva, jačaju jetru i pomažu joj prilikom detoksikacije, ali tu nije kraj njihovim lekovitim svojstvima. Ovo povrće, nutricionisti sa pravim razlogom svrstavaju u red najkorisnijeg povrća za oragnizam.

Zbog široke primene u kulinarstvu, odličnog ukusa, niskokaloričnosti i povoljnog uticaja na zdravlje tikvice su s vremenom postale omiljeno jelo mnogobrojnih kuhinja.

Ovo sočno i lagano povrće idealno je za ishranu tokom leta, jer sadrži visok procenat vode, čak 93 odsto.

Foto: pixabay.com

Zašto je dobro jesti tikvice?

Sadrže puno vitamina, minerala, posebno je visok nivo vitamina C, kalijuma, kalcijuma, fosfora i selena.

Kora sadrži velike količine magnezijuma i karotenoida. Osim toga, tikvice aktiviraju metabolizam ćelija, snabdevaju dragocenim hranljivim materijama i čine nas vitkim.

Kod tikvica su važne i gorke materije, jer podstiču rad creva, jačaju jetru i pomažu joj prilikom detoksikacije. Konzumiranjem tikvica poboljšavaju se rad mozga i koncentracija, tikvice smiruju živce i jačaju ih, a tako ćete bolje pod-nositi stres.

Antioksidanti, vitamin C, beta-karoten i folna kiselina u tikvicama mogu da smanje nivo holesterola u krvi.

Takođe pogoduju i zdravlju srca. Tikvice poboljšavaju varenje belančevina. Zato je važno da ih što češće jedete uz meso i ribu.

Napomena:

Prirodni lijekovi na našem portalu služe kako bi pomogli ljudima. No, uvjek znajte. Ukoliko imate neki zdravstveni problem. Prvo što trebate uraditi jeste da se konsultujete sa lekarom. Ni u kakvom slučaju se nemojte oslanjati na alternativnu medicinu. Bez stručnog mišljenje.

Izvor: stil.kurir.rs/balkanpress.com

SHARE

LEAVE A REPLY