Naučnici otkrili: Topla čokolada poboljšava memoriju i smanjuje rizik od demencije

211
Foto: pixabay.com

Topla čokolada spada u omiljene zimske napitke. I dok je obično vezujemo za kalorije i unos šećera, naučnici imaju drugu perspektivu. Dosetili su se ukusne metode za prevenciju demencije.

Istraživanje pokazuje da, ukoliko, pijemo samo dve šoljice tople čokolade dnevno, memorija bi mogla da nam se popravi za 30 posto. Studija objavljena u časopisu “Neurology” je uključila 60 ljudi prosečne starosti od 73 godine koji nisu imali demenciju.

Foto: pixabay.com

Svaka osoba je mesec dana pila po dve šoljice tople čokolade dnevno i nije konzumirala nijednu drugu čokoladu tokom studija. Testirana im je memorija, kao i sposobnost razmišljanja, a ultrazvukom im je izmeren protok krvi u mozgu.

Skoro trećina ispitanika je, na početku istraživanja, imala smanjen protok krvi, ali je zato došlo do poboljšanja u protoku do kraja studije.

Na osnovu rezultata su zaključili da konzumacija tople čokolade (najmanje 60 do 70 posto kakaa) može da smanji rizik od demencije povećanjem protoka krvi u mozgu i do osam posto.

Napomena:

Prirodni lijekovi na našem portalu služe kako bi pomogli ljudima. No, uvjek znajte. Ukoliko imate neki zdravstveni problem. Prvo što trebate uraditi jeste da se konsultujete sa lekarom. Ni u kakvom slučaju se nemojte oslanjati na alternativnu medicinu. Bez stručnog mišljenje.

Izvor: Objektiv.rs/ avaz.ba

SHARE

LEAVE A REPLY