Naučna saznanja: Evo koliko bi domaćice zarađivale da su plaćene za svoj posao.

260
Foto: pixabay.com

Njihov posao ni malo nije lak, a sve što za njega dobijaju jeste ljubav onih o kojima brinu. Ali kada bi kao i drugi zaposleni dobile nadoknadu za sav trud i napor koji svaki dan u domu iziskuje šta mislite koliko bi domaćice zaradile?

Često se može čuti da biti majka i domaćica nije lak posao, jer zahteva celodnevno angažovanje koje podrazumeva kuvanje, pranje, čišćenje, brigu o deci i obavljanje niza drugih aktivnosti i sve to besplatno, a da se plaća, plata bi bila više od 50.000 dolara godišnje.

Američki Nacionalni biro za ekonomska istraživanja je želeo da sazna koliko bi one zarađivale kada bi im se taj trud plaćao i u saradnji sa stručnjacima Univerzitata Teksasa izračunao da bi njihova plata iznosila oko 52.000 dolara godišnje.

Da bi došli do tog rezultata, autori studije su tokom 10 godina pratili nekoliko porodica, ocenjujući svakodnevne zadatke koje su obavljali vodeći brigu o deci i kući. Tom problematikom se pozabavio i američki internet portal Salary.com koji je sproveo anketu među više od šest hiljada žena.

Studijom je utvrđeno da žene rade u proseku 94 sati nedeljno i da bi, imajući u vidu satnice kućnih pomoćnica i kuvarica, trebalo da zarađuju oko 8.000 dolara mesečno. Treba imati na umu i da su mnoge žene zaposlene, pa kada bi se na platu domaćice, dodala i zarada sa posla, njihova godišnja primanja bi bila daleko veća.

Izvor: prva.rs

SHARE

LEAVE A REPLY