Nar kao lijek: Od ovog voća se priprema dokazano najzdraviji sok na svetu – Sprečava nekoliko vrsta raka (Recept)

364
Foto: Flickr.com. By Peter Kerrawn licencesed under CC BY 2.0

Naučnici su utvrdili da je antioksidativni kapacitet soka od nara čak tri puta jači od iste količine zelenog čaja ili crnog vina. Nar, šipak ili mogranj, lat, jedna je od najstarijih vrsta voća poznatih čovječanstvu. Ovo hranjivo voće bogato je antioksidansima i oduvijek simbolizira zdravlje, plodnosti i vječni život. Njegovi sok, sjemenke i ulje veoma su popularni.

Prema mnogim istraživanjima, riječ je o jednoj od najljekovitijih voćki na svijetu zbog blagotvornog utjecaja na kardiovaskularni, nervni i koštani sistem. Naučnici su utvrdili da je antioksidativni kapacitet soka od nara čak tri puta jači od iste količine zelenog čaja ili crnog vina, dok ekstrakt nara djeluje i do deset puta jače.

Foto: pixabay.com

Prema njihovim preporukama, jedna čaša soka od nara dnevno može smanjiti rizik od obolijevanja od kardiovaskularnih bolesti. Prosječna energetska vrijednost 100 grama nara je 74 kalorije. Bogat je izvor kalija, a sadrži i magnezij, fosfor, kalcij, željezo i bakar.

Odličan je izvor vitamina B5, kalija, prirodnih fenola poput elagitanina i flavonoida. Stotinu miligrama nara sadrži 16 posto preporučene dnevne količine vitamina C. Sadrži fitokemikalije koje potiču stvaranje serotonina za bolje raspoloženje i estrogena za održavanje koštane mase.

Foto: pixabay.com

Klinička istraživanja pokazuju da tvari koje nalazimo samo u naru, zvane punicalagini, pogoduju zdravlju srca i krvnih sudova. Smanjuju holesterol i pritisak te ubrzavaju otapanje naslaga u krvnim sudovima nastalih od ateroskleroze.

Za podizanje imuniteta i prevenciju stručnjaci preporučuju dnevnu konzumaciju 2,5 decilitra svježe iscijeđenog ili kvalitetnog kupljenog soka nara.

Foto: pixabay.com

Sok od nara smanjuje rizik od nekolikih vrsta raka, štiti od osteoporoze i Alzheimerove bolesti, jača imunitet, čuva zdravlje zuba, uništava ešerihiju i stafilokoke, usporava starenje, čuva zdravlje srca i krvnih sudova, poboljšava erektilnu funkciju.

Ulje nara izrazito je bogato i hranjivo i može se primjenjivati lokalno i oralno u kozmetičke i medicinske svrhe. Prema istraživanjima, ono štiti od raka, dijabetesa, gojaznosti i srčanih bolesti. Bogatstvo antioksidantima čini ulje nara moćnim saveznikom protiv starenja.

Napomena:

Prirodni lijekovi na našem portalu služe kako bi pomogli ljudima. No, uvjek znajte. Ukoliko imate neki zdravstveni problem. Prvo što trebate uraditi jeste da se konsultujete sa lekarom. Ni u kakvom slučaju se nemojte oslanjati na alternativnu medicinu. Bez stručnog mišljenje.

Source featured image: Flickr.com. By Peter Kerrawn licencesed under CC BY 2.0

Izvor: zdravlje.avaz.ba

SHARE

LEAVE A REPLY