Najzdraviji koren na svetu: Prirodni antioksidant, reguliše probavu, stabilizuje šećer ali to nije sve

482
Foto: pixabay.com

Evo pet razloga zbog kojih biste trebali razmisliti o dodavanju celera u svoju prehranu:

1. Celer je sjajan izvor važnih antioksidansa.

Antioksidanti štite ćelije, krvne sudove i organe od oksidativnog oštećenja. Celer sadrži vitamin C, beta karoten i flavonoide, ali postoji najmanje 12 dodatnih vrsta antioksidativnih hranjivih sastojaka koji se nalaze u jednoj stabljici. Takođe je prekrasan izvor fitonutrijenata, za koje se pokazalo da smanjuju slučajeve upale u probavnom traktu, ćelijama, krvnim sudovima i organima.

Foto: pixabay.com

2. Celer smanjuje upalu.

Kronična upala povezana je s mnogim bolestima, uključujući artritis i osteoporozu. Sjeme celera sadrže približno 25 protuupalnih spojeva koji mogu pružiti zaštitu od upala u tijelu.

3. Celer regulise probavu.

Iako njegovi antioksidativni i protuupalni hranjivi sastojci pružaju zaštitu čitavom probavnom traktu, celer može ponuditi posebne blagodati za želudac. Pokazalo se da polisaharidi na bazi pektina u celeru, uključujući spoj poznat kao apiuman, smanjuju broj čireva na želucu, poboljšavaju sluznicu želuca i moduliraju želučane sekrecije u istraživanjima na životinjama.

Foto: pixabay.com

A tu je i visok sadržaj vode u celeru – gotovo 95 posto – plus izdašne količine rastvorljivih i nerastvorljivih vlakana. Svi oni podržavaju zdrav probavni trakt i održavaju vas redovnim. Jedna šalica štapića celera sadrži 5 grama dijetetskih vlakana.

4. Celer je bogat vitaminima i mineralima s niskim glikemijskim indeksom.

Uživat ćete vitamine A, K i C, kao i minerale poput kalijuma i folata kada jedete celer. Takođe sadrži malo natrijuma. Uz to, ima nizak glikemijski indeks, što znači da ima stabilan učinak na šećer u krvi.

Foto: pixabay.com

5. Celer djeluje alkalizirajući.

Uz minerale poput magnezijuma, gvožđa i natrijuma, celer može imati neutrališući učinak na kiselu hranu – a da ne spominjemo činjenicu da su ti minerali neophodni za bitne tjelesne funkcije.

Napomena:

Prirodni lijekovi na našem portalu služe kako bi pomogli ljudima. No, uvjek znajte. Ukoliko imate neki zdravstveni problem. Prvo što trebate uraditi jeste da se konsultujete sa lekarom. Ni u kakvom slučaju se nemojte oslanjati na alternativnu medicinu. Bez stručnog mišljenje.

Izvor: healthline.com

SHARE

LEAVE A REPLY