Moćni beli korijen Hrena je kralj zdravlja: Evo šta sve liječi i zbog čega ga moramo jesti češće

458
Foto: Flickr.com. By Amanda Slater licencesed under CC BY-SA 2.0

Hren je začinjeno povrće korijena iz porodice senfa. Povrće se sadi rano u proljeće ili kasnu jesen i uspijeva u hladnijim okruženjima. Od hrena se obično pravi pretpakirani sos pod istim imenom, koji se koristi za začinjavanje svega, od ribe do pljeskavica.

Hren je više od pukog aromatičnog povrća. Stoljećima se medicinski koristi u cijelom svijetu. Evo što stručnjaci imaju za reći o zdravstvenim blagodatima hrena:

Foto: Flickr.com. By Amanda Slater licencesed under CC BY-SA 2.0

Pomaže smanjiti upalu

Hren, poput ostalih članova porodice gorušica, sadrži hemijsko jedinjenje zvano sinigrin. Dokazano je da sinigrin pomaže u smanjenju upale blokirajući ili mijenjajući dijelove imunološkog sistema koji uzrokuju upalu. Iste studije sugeriraju da bi sinigrin mogao pomoći u ublažavanju simptoma ateroskleroze , iako je potrebno provesti više istraživanja prije donošenja bilo kakvih konačnih zaključaka.

Borba protiv oštećenja ćelija

Korijen hrena prirodno je bogat antioksidansima, koji mogu zaštititi vaše tijelo od ćelijskih oštećenja tako što se vežu za slobodne radikale . Rane studije takođe sugeriraju da hren može spriječiti rast ćelija raka debelog crijeva, pluća i želuca, iako je potrebno obaviti više istraživanja na ljudima.

Poboljšati zdravlje respiratornih organa

Ako ste ranije jeli hren, vjerojatno vam je poznat jedinstveni osjećaj pečenja koji može nastati u nosu, grlu i sinusima. Osim što vam oči zasuze, hren zapravo može pomoći vašem zdravlju respiratornih organa. Jedno istraživanje pokazalo je da dodatak koji sadrži osušeni hren, nasturtijum efikasno liječi infekcije sinusa i bronhitis . Međutim, potrebno je obaviti više istraživanja na ovu temu.

Napomena:

Prirodni lijekovi na našem portalu služe kako bi pomogli ljudima. No, uvjek znajte. Ukoliko imate neki zdravstveni problem. Prvo što trebate uraditi jeste da se konsultujete sa lekarom. Ni u kakvom slučaju se nemojte oslanjati na alternativnu medicinu. Bez stručnog mišljenje.

Source featured image: Flickr.com. By Amanda Slater licencesed under CC BY-SA 2.0

Izvor: webmd.com

SHARE

LEAVE A REPLY