Masline su najbolji prirodni lijek: Evo šta sve liječe i zašto ih moramo redovno konzumirati.

467
Foto: pxfuel.com

Masline su plod koji rast u Mediteranu, tropskoj i centralnoj Aziji, te dijelovima Afrike. Istraživači su u Španiji pronašli sjeme maslina koje datiraju prije 8000 godina, a arheološki dokazi sugeriraju da su rane civilizacije gajile drveće maslina kao usjev već 2500. pne.

Sirove masline su previše gorke za jelo i u njima se može uživati ​​tek nakon što se obrade, obično stvrdnjavanjem ili kiseljenjem. Od većine maslina pravi se maslinovo ulje, ali neke masline se sačuvaju da bi se u njima moglo uživati ​​u obrocima, posebno u mediteranskoj kuhinji. Zelene masline su masline koje se beru prije nego što su potpuno zrele. Njihov izrazit okus dijelom je posljedica činjenice da su natopljeni lugom prije nego što su salamureni u ulju.

Foto: pixabay.com

Zdravstvene dobrobiti

Masline su jedinstveno aromatične, oštrog, slanog okusa. Ali osim što su ukusan dodatak vašim obrocima, oni su i nevjerovatno zdrave. Uprkos visokom sadržaju natrijuma, masline sadrže malo holesterola i prepune su hranjivih sastojaka koji pomažu vašem tijelu da napreduje. Evo samo nekoliko zdravstvenih blagodati u kojima možete uživati ​​jedući zelene masline:

Može smanjiti rizik od srčanih bolesti

Mediteranska dijeta obiluje maslinama. Studije pokazuju da žene koje jedu mediteransku prehranu imaju značajno smanjen rizik od razvoja srčanih bolesti.

Jedno od objašnjenja može biti da masline imaju malo holesterola, što je povezano sa bolestima srca. Drugo potencijalno objašnjenje je da su masline dobar izvor mononezasićenih masti, za koje je Američko udruženje za srce pokazalo da mogu poboljšati zdravlje srca.

Foto: pixabay.com

Smanjite kroničnu upalu

Kronična upala igra ključnu ulogu u mnogim bolestima, uključujući reumatoidni artritis i psorijazu . Masline mogu pomoći u smanjenju kronične upale, ublažavajući simptome ovih i drugih stanja.

Masline su prepune antioksidansa, za koje je dokazano da pomažu kod kroničnih upala. Dvije vrste antioksidansa koje se nalaze u maslinama, hidroksitirosol i oleanolna kiselina, bile su efikasne u smanjenju upale kod ispitanika na životinjama. Studije su pokazale blagotvornost oleanolne kiseline za životinje na životinjama, ne samo u smanjenju upale, već i u promociji zdravlja jetre i regulaciji nivoa masti u krvi.

Napomena:

Prirodni lijekovi na našem portalu služe kako bi pomogli ljudima. No, uvjek znajte. Ukoliko imate neki zdravstveni problem. Prvo što trebate uraditi jeste da se konsultujete sa lekarom. Ni u kakvom slučaju se nemojte oslanjati na alternativnu medicinu. Bez stručnog mišljenje.

Izvor: webmd.com

SHARE

LEAVE A REPLY