Maslačak- Najbolji prirodni lijek: 10 zdravstvenih dobrobiti maslačka.

421
Foto: pixabay.com

Maslačak je mnogo više od pukog korova koji raste u dvorištu. U stvari, stoljećima se uzgaja zbog kulinarskih i ljekovitih blagodati, a moderna je nauka čak počela potkrepljivati ​​neke tvrdnje koje se tradicionalno tvrde o maslačku.

Maslačak je vrlo čest u Sjevernoj Americi i većina ga ljudi prepozna na vidiku. Otporna je biljka, lako raste na područjima s osunčanim svjetlom, gdje se drugi bore. Cvijeće, list i korijen maslačka mogu se koristiti za pripremu čaja od maslačka. U dijelovima Europe i Azije poznat je kao narodni lijek za:

Foto: pixabay.com

Infekcije mokraćnog sustava. Upala. Detoksikacija tijela. Obična prehlada.

Međutim, iako je moderna znanost pružila određenu potporu ovim i drugim tvrdnjama tradicionalne medicine o čaju od maslačka, potrebno je mnogo više istraživanja. Maslačak je također odličan izvor vitamina A . Studije su pokazale da vitamin A može smanjiti rizik od stanja poput katarakte , proljeva , ospica i raka dojke .

Potencijalne zdravstvene koristi čaja od maslačka

Maslačak je bogat izvor vitamina i minerala. Međutim, ista stvar koja maslačak čini tako potentnim može stvoriti i komplikacije ljudima koji imaju određena zdravstvena stanja. Istraživanje je otkrilo niz potencijalnih zdravstvenih koristi od pijenja čaja od maslačka:

Foto: pixabay.com

Maslačak kao antioksidant

Maslačak sadrži taraksasterol, spoj poznat po tome što ima značajna antioksidativna svojstva koja se bore protiv upala. Taraxasterol vam može pomoći u regulaciji bijelih krvnih zrnaca i spriječiti ih da nepotrebno pokreću upalu.

Niži krvni pritisak

Čaj od maslačka izvrstan je izvor kalijuma, minerala i elektrolita koji stimulira rad srca. Kalijum može pomoći bubregu da efikasnije filtrira toksine i poboljša protok krvi.

Foto: pixabay.com

Poboljšano zdravlje jetre

Poznato je da polisaharidi u maslačku smanjuju stres na jetru i podržavaju njezinu sposobnost stvaranja žuči. Oni takođe pomažu vašoj jetri da filtrira potencijalno štetne hemikalije iz vaše hrane.

Jača imuni sistem

Maslačak je također dobar izvor vitamina C , jednog od najkorisnijih vitamina za imunološki sistem. Prisustvo vitamina C može objasniti njegovu efikasnost protiv sezonskih prehlada.

Napomena:

Prirodni lijekovi na našem portalu služe kako bi pomogli ljudima. No, uvjek znajte. Ukoliko imate neki zdravstveni problem. Prvo što trebate uraditi jeste da se konsultujete sa lekarom. Ni u kakvom slučaju se nemojte oslanjati na alternativnu medicinu. Bez stručnog mišljenje.

Izvor: webmd.com

SHARE

LEAVE A REPLY