Malo ko zna da su Ruže kraljice zdravlja: Evo šta sve liječe i kako se koriste.

700
Foto: pixabay.com

Ružina voda nastaje destilacijom latica ruže parom. Ružina voda je mirisna, a ponekad se koristi kao blagi prirodni miris kao alternativa parfemima ispunjenim kemikalijama.

Ružina voda koristila se hiljadama godina, uključujući i srednji vijek. Smatra se da potječe iz današnjeg Irana. Tradicionalno se koristi i u kozmetičkim proizvodima i u proizvodima za hranu i piće. Takođe dolazi sa obiljem potencijalnih zdravstvenih koristi, uključujući sljedeće.

1. Pomaže ublažiti iritaciju kože

Jedna od najvećih blagodati ružine vode su njena snažna protuupalna svojstva. Ova svojstva mogu pomoći u liječenju višestrukih bolesti, kako unutarnjih tako i vanjskih. To čak može pomoći smiruju iritacije od ekcema ili crvenila .

Foto: pixabay.com

2. Smiruje upale grla

Doktori često prepisuju antibiotike za upalu grla , ali možda ćete poželjeti probati i ružinu vodu. Tradicionalno  ružina voda koristi za smirivanje upale grla. Iako su istraživanja potrebna da bi se dokazala njegova učinkovitost, postoje čvrsti anegdotski dokazi koji to potkrepljuju.

3. Smanjuje crvenilo kože

Ružina voda koristi se kao kozmetički proizvod hiljadama godina, pa ne čudi što vam može poboljšati ten i smanjiti crvenilo kože. Antibakterijska svojstva mogu pomoći u smanjenju akni. Protuupalna svojstva mogu smanjiti crvenilo kože i natečenost.

Foto: pixabay.com

4. Pomaže u prevenciji i liječenju infekcija

Ružina voda ima moćna antiseptička svojstva, koja mogu spriječiti i liječiti infekcije. Zbog toga se ružina voda često uključuje u razne prirodne i ljekovite tretmane. Jedna studija čak je otkrila da kada su ružinu vodu koristili u kapima za oči za liječenje slučajeva konjunktivitisa, njena antiseptička i analgetička svojstva pomogla su u liječenju očnih bolesti.

5. Sadrži antioksidante

Latice ruže i ružino ulje sadrže brojne moćne antioksidante koji pomažu u zaštiti ćelija od oštećenja. Nađeno je jedno istraživanje da su ovi antioksidanti imali potencijalne inhibitorne efekte lipidne peroksidacije. Ovo kao rezultat pruža moćnu zaštitu ćelija.

Foto: pixabay.com

6. Liječi posjekotine, ožiljke i opekotine

Ružina voda ima antiseptik i antibakterijska svojstva koja mogu pomoći da rane brže zarastu. Ova svojstva mogu pomoći u čišćenju i suzbijanju infekcije posjekotina i opekotina. Oni također mogu pomoći da porezotine, opekline, pa čak i ožiljci brže zarastu.

7. Poboljšava raspoloženje

Ružina voda može imati snažna antidepresivna i antianksiozna svojstva. Studija iz 2011. godine otkrila je da ekstrakt latica ruže može opustiti centralni živčani sistem kod miševa. To je rezultiralo antidepresivima i antianksioznim efektima.

8. Ublažava glavobolju

Ružina voda i esencijalno ulje ruže obično se koriste u aromaterapiji za ublažavanje glavobolje. To je možda zbog de-stresnih efekata o kojima se govori u gornjem odjeljku.  Istraživanje je dokazalo da para ružine vode može smiriti glavobolju. Druga mogućnost je stavljanje obloga namočenog u ružinu vodu na glavu tokom 45 minuta za postizanje pozitivnih rezultata.

9. Ima svojstva protiv starenja

Ružina voda često se nalazi u kozmetičkim proizvodima čiji je cilj smanjenje bora. To je zato što zapravo može imati efekte protiv starenja . Osim što umiruje nadraženu kožu, može smanjiti pojavu bora kada se lokalno nanosi.

10. Smiruje probleme s probavom

U narodnoj medicini ružina voda koristi se za probavu i umanjuje probavne tegobe. Prema studiji iz 2008. godine , postoje neki dokazi da ružina voda može pozitivno utjecati na probavu i ublažiti probavne tegobe. Takođe može poboljšati izlučivanje žuči, što može dodatno pomoći probavi.

Oblici i doze

Ružinu vodu možete relativno lako kupiti ili napraviti. Možete ga lokalno nanijeti na kožu samostalno ili ga pomiješati s hidratantnim kremama ili prirodnim uljima poput kokosovog ulja.

Ružinu vodu možete koristiti i za pripremu čaja od ružine vode ili čaja od latica ruže. Oni poboljšavaju hidrataciju, pružaju blagodati za kožu, liječe probavne tegobe i smiruju upalu grla.

Napomena:

Prirodni lijekovi na našem portalu služe kako bi pomogli ljudima. No, uvjek znajte. Ukoliko imate neki zdravstveni problem. Prvo što trebate uraditi jeste da se konsultujete sa lekarom. Ni u kakvom slučaju se nemojte oslanjati na alternativnu medicinu. Bez stručnog mišljenje.

Izvor: healthline.com

SHARE

LEAVE A REPLY