Malo ko je ljubitelj ove zdrave namirnice: Sprečava rak, poboljšaje kontrolu šećera u krvi i smanjuje upale.

1202
Foto: Flickr.com. By Amy Stephenson licencesed under CC BY-SA 2.0

Obilje nutrijenata koji štite od najvećeg neprijatelja našeg zdravlja u ovom periodu – prehlade i gripa! Vitamin C je ključni nutrijent posebno u sezoni respiratornih infekcija, jer najdjelotvornije štiti od virusa.

Kada spomenemo ovaj vitamin, odmah pomislimo na limun i citruse, a od davnina je poznato da svježa paprika ima značajno više ovog hranljivog sastojka od pomenutog voća. Ono što malo ko zna, jeste i da je prokelj namirnica koju većina nas izbjegava i koja se rijetko nalazi na domaćim trpezama, zapravo prava mala riznica vitamina C.

Foto: pixabay.com

Primjera radi, šoljica isjeckanog, sirovog prokelja sadrži oko 81 mg vitamina C, odnosno u 88 g se nalazi 125 g preporučene dnevne doze vitamina C! U istoj količini ovog povrća nalazi se duplo veća od preporučene dnevne doze vitamina K, nutrijenta koji je važan za zdravlje kostiju i pravilno zgrušavanje krvi.

Osim toga, u prokelju se nalazi jedna veoma važna esencijalna aminokiselina – triptofan. Ona uzrokuje lučenje serotonina, čuvenog “hormona sreće”. I to je jedan od važnih razloga zbog čega je ovo povrće veoma potrebno organizmu. Da je to zaista istina, svjedoči i jedna holandska studija.

Foto: pixabay.com

“Bipolarni i pacijenti sa maničnim poremećajem imaju nešto zajedničko, a to je značajno nizak nivo ove aminokiseline”, stoji u toj studiji. Prokelj je bogat glukozinolatima koji mogu da “očiste” tijelo od patogena koji izazivaju rak.

Tu važnu ulogu imaju antioksidansi vitamin A, C i E koji doprinose borbi protiv kancera. U ovom povrću nalase se i omega 3 kiseline, a naučno je dokazano da postoji veza između deficita ovih kiselina i rizika od pojave raka.

Takođe, brojne studije su potvrdile da je prokelj veoma efikasan u popravci oštećenja na DNK, koja jako pogoduju razvoju kancera. Ako iste sigurni kako da pripremite ovu namirnicu, mi vam predlažemo ovaj gurmanski prilog.

Napomena:

Prirodni lijekovi na našem portalu služe kako bi pomogli ljudima. No, uvjek znajte. Ukoliko imate neki zdravstveni problem. Prvo što trebate uraditi jeste da se konsultujete sa lekarom. Ni u kakvom slučaju se nemojte oslanjati na alternativnu medicinu. Bez stručnog mišljenje.

Source featured image: Flickr.com. By Amy Stephenson licencesed under CC BY-SA 2.0

Izvor: mondo.rs

SHARE

LEAVE A REPLY