Lubenicom do preporoda organizma: Evo kako vam može pomoći i i zbog čega bi je trebali česće konzumirati!

335
Foto: pixabay.com

Kod hipertenzije treba djelovati što prije kako bi se maksimalno smanjio rizik od srčanog ili moždanog udara. Rješenje za visok krvni pritisak postoji, ali se ne krije u farmaceutskim lijekovima nego u promjeni prehrane i životnih navika.

Majka priroda, u saradnji s vrućim ljetnim danima, za vas je kreirala savršen prirodni lijek – lubenicu! Ovo osvježavajuće povrće pomoći će vam da uravnotežite pritisak i zaštitite srce i krvne žile.

Ona se sastoji od čak 94 posto vode, a ostalo su nutrijenti i antioksidansi, poput vitamina A, B i C te minerala magnezija, kalija i mangana.

Foto: pixabay.com

Nova studija objavljena u časopisu American Journal of Hypertension, koju je proveo Arturo Figueroa, profesor na Državnom univerzitetu u Floridi, otkrila je da lubenica može znatno sniziti krvni pritisak kod pretilih osoba, bilo da su opuštene ili izložene stresu.

Profesor Figueroa napravio je eksperiment u koji je bilo uključeno 13 sredovječnih pretilih osoba s hipertenzijom. Rezultati su pokazali da su ekstrakti lubenice pozitivno utjecali na pritisak u aorti te na druge vaskularne parametre. Aktivni sastojci lubenice imaju vazodilatacijski učinak, odnosno šire krvne žile te tako omogućavaju bolji protok krvi.

Likopen, citrulin, kalij čuvaju srce i pritisak

Lubenica je odličan izvor likopena, koji čuva zdravlje srca. Ovaj biljni pigment, koji lubenici daje crvenu boju, smanjuje upale te utječe na nivo lipida u krvi. Likopen, također, smanjuje krutost arterija te debljinu njihovih zidova.

Usto, lubenica sadrži i citrulin, koji potiče cirkulaciju, odnosno protok krvi u krvnim žilama. Citrulin je aminokiselina koja pomaže u stvaranju dušikovog oksida. Upravo dušikov oksid širi krvne žile, što sprečava nagle skokove krvnog pritiska.

Osim toga, lubenica sadrži i dosta kalija, minerala koji djeluje kao prirodni diuretik i normalizira krvni pritisak. Uz kalij, lubenica sadrži i iznimno važan magnezij, koji, također, igra važnu ulogu u očuvanju zdravlja srčanog mišića.

Napomena:

Prirodni lijekovi na našem portalu služe kako bi pomogli ljudima. No, uvjek znajte. Ukoliko imate neki zdravstveni problem. Prvo što trebate uraditi jeste da se konsultujete sa lekarom. Ni u kakvom slučaju se nemojte oslanjati na alternativnu medicinu. Bez stručnog mišljenje.

Izvor: slobodna-bosna.ba

SHARE

LEAVE A REPLY