Lovorov list kao lijek: Kada bi znali koliko je ljekovit, koristili bi ga svaki dan

1418
Foto: pixabay.com

Započnite svoje jutro čajem od lovorovog lista zbog njegovog snopa zdravstvenih blagodati.  Lovorov list, poznat i kao tej patta , biljka je koja se obično koristi u većini indijskih kuhinja. Ovi listovi ispunjeni su aromom i često se koriste kao začin za poboljšanje tradicionalnih jela.

Lovorov list odličan je izvor antioksidansa, vitamina A, C, gvožđa, kalijuma, kalcijuma i magnezijuma i upravo zato čini čuda za gastrointestinalni sistem. Štaviše, djeluje kao antioksidans, antidijabetik, diuretik i stimulans apetita. A ako želite stvoriti zalihu čaja, ne možete propustiti čaj od lovorovog lista. Zapravo ima puno bolji ukus od zelenog čaja.

Foto: pixabay.com

Evo zašto biste trebali početi piti čaj od lovorovog lista:

Studija iz januara 2009. objavljena u Journal of Clinical Biochemistry and Nutrition otkrila je da lovorovi listovi poboljšavaju profil glukoze i lipida kod dijabetesa tipa 2. Stoga je čaj od lovorovog lista vrlo učinkovit u liječenju dijabetesa tipa 2 i poboljšava osjetljivost na inzulin.Lovorov list je takođe poznat po tome što poboljšava probavu stimulirajući gastrointestinalni trakt i pospješujući mokrenje.

Takođe je vrlo efikasno za sprečavanje zatvora.Čaj od lovorovog lista dobar je za vaše srce, jer je to zbog njegove moćne kombinacije kalijuma, antioksidansa i željeza. Te hranjive sastojke pomažu u srčanom ritmu, kao i u snižavanju krvnog pritiska.

Budući da je čaj od lovorovog lista izvor vitamina C, odličan je i za imunološki sistem te ima antibakterijska svojstva koja sprečavaju infekciju.Lovorov list također uključuje dobrotu cimeta koja pojačava metabolizam i pomaže u gubitku kilograma.

Čarobni listovi također mogu smanjiti nivo stresa.Zbog svojih ljekovitih svojstava čaj od lovorovog lista neki koriste i za liječenje raka.Štaviše, njegova protuupalna svojstva štite vaše tijelo od upala.

Foto: pixabay.com

Evo jednostavnog recepta za čaj od lovorovog lista:

Sastojci koji će vam trebati: 3 lista lovora. Prstohvat cimeta u prahu. 2 šolje vode. Limun i med (po želji).

Postupak:

Korak 1: Operite lišće i u loncu stavite vodu da zavri.

Korak 2: Dodajte lovorov list i cimet u prahu i pustite da vri 10 minuta.

Korak 3: Isključite vatru i procijedite čaj u šalici. Sada dodajte željeno zaslađivač (med) ili limunov sok, po vašem ukusu. To je to! Sada se zavalite i pijte ovaj osvježavajući čaj svako jutro kako biste zdravo započeli svoj dan.

Izjava o odricanju odgovornosti:

Ovaj sadržaj, uključujući savjete, pruža samo generičke informacije o zdravstvenim dobrobitima određenih prirodnih proizvoda. To ni na koji način nije zamjena za kvalificirano medicinsko mišljenje. Za više informacija uvijek se obratite specijalistu ili svom porodičnom doktoru. Fazon.info ne preuzima odgovornost za ove informacije.

Izvor: healthshots.com

SHARE

LEAVE A REPLY