Lipa je izvor života: 5 zdravstvenih blagodati da iskoristite moćnu lipu

580
Foto: freepik.com

Čaj od lipe cijenjen je zbog svojih snažnih sedativnih svojstava stotinama godina. Čaj od lipe koristi se u narodnoj medicini u raznim kulturama za ublažavanje visokog krvnog pritiska, smirivanje tjeskobe i smirivanje probave.

Da bi se stvorila ova biljna infuzija, cvijeće, lišće i kora kuhaju se i natapaju. Odvojeno, ove komponente su korištene u različite medicinske svrhe. Evo 5 iznenađujućih blagodati čaja od lipe.

Može pomoći u borbi protiv upala

Čaj od lipe sadrži snažne antioksidanse poput tilirozida i kempferola koji pomažu u borbi protiv upala. Kronična upala povezana je s mnogim bolestima, uključujući dijabetes i rak.

Foto: pixabay.com

Može smanjiti blagi bol

Tilirozid i kvercetin – dva antioksidansa u čaju od lipe – mogu pomoći u smanjenju bolova. Ipak, potrebno je više istraživanja kako bi se utvrdilo koliko čaja biste trebali popiti da biste ubrali ovu potencijalnu korist i hoće li ta količina biti sigurna.

Povezana je sa nižim krvnim pritiskom

Smatra se da neke biljne komponente čaja od lipe, poput tilirozida, rutozida i klorogenske kiseline, snižavaju krvni pritisak. Ipak, ovaj učinak još nije u potpunosti istražen i treba ga dalje znanstveno istražiti. Čaj od lipe nikada se ne smije koristiti za zamjenu lijekova za srce.

Foto: pixabay.com

Može vam pomoći da spavate

Čaj od lipe lako se koristi u narodnoj medicini za promicanje sna . Njeni biljni spojevi imaju snažna sedativna svojstva, koja mogu potaknuti opuštanje koje dovodi do spavanja.

Umiruje vaš probavni trakt

U doba želučane nevolje čaj od lipe može smiriti vaš probavni sistem. Dokazano je da tilirozid, jedno od biljnih jedinjenja, pomaže u borbi protiv zarazne dijareje. Ipak, potrebno je više istraživanja posebno o čaju od lipe.

Napomena:

Prirodni lijekovi na našem portalu služe kako bi pomogli ljudima. No, uvjek znajte. Ukoliko imate neki zdravstveni problem. Prvo što trebate uraditi jeste da se konsultujete sa lekarom. Ni u kakvom slučaju se nemojte oslanjati na alternativnu medicinu. Bez stručnog mišljenje.

Source featured image: Flower photo created by bearfotos – www.freepik.com

Izvor: healthline.com

SHARE

LEAVE A REPLY