Leči grlo, jača imunitet i neguje lice: 3 načina da iskoristite moćnu lipu (Recepti)

675
Foto: freepik.com

Lipa se u lečenju koristi vekovima. Za mnoge narode ona je simbol istine i nesebičnosti. U lekovite svrhe se koristi gotovo cela lipa: cvet, list, seme… Cvet se bere u junu, a listovi u maju i junu.

Cvet lipe sadrži heterozide (koji podstiču znojenje), tanin, vitamin C, a listovi saharozu, fruktozu, smolu, enzime… Lipa se obično koristi za lečenje bubrežnih bolesti, pospešivanje znojenja i izbacivanje toksina kod prehlada, jačanje imunog sistema, smanjenje nervne slabosti, epilepsije i brojnih drugih stanja.

Čaj

Foto: pixabay.com

Pravi od sušenih listova kao i prosečni čajevi (možete popiti do dve šolje dnevno).

Ispiranje grla

Ukoliko želite da ispirate grlo (za higijenu usne duplje) trebaće vam jači napitak: 25 gr cvetova prelijete sa 250 ml vruće vode i dodate u to 5 gr sode bikarbone.

Maska za lice:

Pomešajte 4 kašike čaja od lipe sa jednom kašikom mleka u prahu i jednom kašikom pšeničnih mekinja. Napravite pastu i držite je na licu 10 do 15 minuta. Pastu saperite tako što ćete se umiti čajem od lipe.

Napomena:

Prirodni lijekovi na našem portalu služe kako bi pomogli ljudima. No, uvjek znajte. Ukoliko imate neki zdravstveni problem. Prvo što trebate uraditi jeste da se konsultujete sa lekarom. Ni u kakvom slučaju se nemojte oslanjati na alternativnu medicinu. Bez stručnog mišljenje.

Source featured image: Flower photo created by bearfotos – www.freepik.com

Izvor: Objektiv.rs/ lifepressmagazin.com

SHARE

LEAVE A REPLY