Kruške su slatki prirodni lijek: 8 zdravstvenih blagodati kruške za koje malo ko zna.

1082
Foto: pixabay.com

Kruške su slatko voće u obliku zvona koje se uživalo od davnina. One nisu samo ukusne, već nude i brojne zdravstvene beneficije potpomognute naukom. Evo 9 impresivnih zdravstvenih blagodati krušaka.

1. Visoka hranjivost

Kruške su posebno bogate folatima, vitaminom C, bakrom i kalijumom. Oni su takođe dobar izvor polifenolskih antioksidanata.

Foto: pixabay.com

2. Mogu promovisati zdravlje crijeva

Kruške nude dijetalna vlakna, uključujući prebiotike, koji promoviraju pravilnost crijeva, olakšanje zatvora i cjelokupno zdravlje probavnog sustava. Da biste dobili najviše vlakana iz kruške, jedite ih s kožom.

3. Sadrže korisna biljna jedinjenja

U kruškama se nalaze mnoga korisna biljna jedinjenja. Oni u crvenim kruškama mogu zaštititi zdravlje srca, dok oni u zelenim kruškama mogu promovirati zdravlje očiju.

Foto: pixabay.com

4. Imaju protuupalna svojstva

Kruške su bogat izvor flavonoida, koji su antioksidanti koji mogu pomoći u smanjenju upale i zaštiti od određenih bolesti.

5. Sadrže antikancerogene efekte

Kruške sadrže mnoštvo moćnih biljnih jedinjenja koja mogu imati svojstva u borbi protiv raka. Međutim, potrebno je više istraživanja.

Foto: pixabay.com

6. Povezane s manjim rizikom od dijabetesa

Kruške mogu smanjiti rizik od dijabetesa tipa 2 zbog sadržaja vlakana i antocijanina.

7. Mogu poboljšati zdravlje srca

Kruške su bogate snažnim antioksidantima, poput procijanidina i kvercetina, koji mogu poboljšati zdravlje srca poboljšanjem krvnog pritiska i holesterola. Redovno jedenje krušaka takođe može smanjiti rizik od moždanog udara.

8. Mogu vam pomoći da izgubite kilograme

Redovno jedenje krušaka može vam pomoći da se osjećate siti zbog velike količine vode i vlakana. Zauzvrat, ovo vam može pomoći da izgubite kilograme.

Izjava o odricanju odgovornosti:

Ovaj sadržaj, uključujući savjete, pruža samo generičke informacije o zdravstvenim dobrobitima određenih prirodnih proizvoda. To ni na koji način nije zamjena za kvalificirano medicinsko mišljenje. Za više informacija uvijek se obratite specijalistu ili svom porodičnom doktoru. Fazon.info ne preuzima odgovornost za ove informacije.

Izvor: healthline.com

SHARE

LEAVE A REPLY