Kraljica zdravlja: 6 zdravstvenih blagodati Breskve koje će preporoditi vaš organizam.

251
Foto: pixabay.com

Samo jedna srednja breskva ima do 13,2% vitamina C koji vam je potreban svaki dan. Ovaj hranjivi sastojak pomaže vašem tijelu da zacjeljuje rane i održava vaš imunološki sistem jakim. Također vam pomaže da se riješite “slobodnih radikala” – hemikalija koje su povezane s kancerom.

Pomozite svom vidu

Antioksidans zvan beta-karoten daje breskvama prilično zlatno-narančastu boju. Kada ga pojedete, tijelo ga pretvara u vitamin A, koji je ključan za zdrav vid.

Foto: pixabay.com

Idealne za dobru probavu

Jedna srednja breskva može vam dati čak 6% do 9% vlakana koja vašem tijelu trebaju svaki dan. Hrana bogata vlaknima može vas zaštititi od zdravstvenih problema poput dijabetesa, bolesti srca i raka debelog crijeva.

Pomažemo vam da ostanete zdravi

Brojeći manje od 60 kalorija, breskve nemaju zasićene masti, holesterol ili natrijum. A više od 85% breskve čini voda. Osim toga, hrana bogata vlaknima je zasitnija. Kad ih pojedete, treba vam više vremena da ponovo osjetite glad.

Foto: pixabay.com

Sadrže vitamin E

Orašasti plodovi i sjemenke su najpoznatiji izvori ovog vitamina, ali i breskve su zrele s njim. Ovaj antioksidans važan je za mnoge ćelije vašeg tijela. Takođe održava vaš imunološki sistem zdravim i pomaže u širenju krvnih žila kako bi se spriječilo zgrušavanje krvi unutra.

Breskve su dobre za kosti

Jedna mala breskva ima 247 miligrama kalijuma. Kalijum može pomoći u uravnoteženju učinaka prehrane bogate soli. To također može smanjiti vaš krvni pritisak, i gubitak kostiju.

Foto: pixabay.com

Dobre za želudac

Ako imate problema sa želucem, međuobrok konzerviranih breskvi može biti dobra ideja. Mekane su teksture, sadrže manje vlakana od svježeg voća i lako se probavljaju. Konzervirane breskve mogu pomoći ublažiti uznemireni želudac i ublažiti proljev i plinove.

Izjava o odricanju odgovornosti:

Ovaj sadržaj, uključujući savjete, pruža samo generičke informacije o zdravstvenim dobrobitima određenih prirodnih proizvoda. To ni na koji način nije zamjena za kvalificirano medicinsko mišljenje. Za više informacija uvijek se obratite specijalistu ili svom porodičnom doktoru. Fazon.info ne preuzima odgovornost za ove informacije.

Izvor: webmd.com

SHARE

LEAVE A REPLY