Kora od limuna je kraljica zdravlja: Koristite je redovno i bićete preporođeni.

259
Foto: Flickr.com.  by zeevveez is licensed under CC BY 2.0

Limun je uobičajeno citrusno voće. Iako se pulpa i sok najviše koriste, kora se obično odbacuje. Međutim, studije su utvrdile da je limunova kora puna bioaktivnih spojeva koji mogu pružiti brojne zdravstvene prednosti. Evo 9 potencijalnih blagodati i upotrebe limunove kore.

Visoka hranjiva vrijednost

Kora limuna ima vrlo malo kalorija, a sadrži mnogo vlakana, vitamina C i D-limonena. Sadrži i nekoliko minerala.

Foto: pixabay.com

Može podržati oralno zdravlje

Kora limuna ima antibakterijska svojstva koja mogu blokirati rast mikroorganizama odgovornih za oralne bolesti. Zubne šupljine i infekcije desni su široko rasprostranjene oralne bolesti koje uzrokuju bakterije.

U jednoj studiji istraživači su identificirali četiri spoja u kori limuna koja imaju snažna antibakterijska svojstva i efikasno se bore protiv uobičajenih bakterija koje uzrokuju oralnu bolest.

Foto: pixabay.com

Idealan antioksidans

Kora limuna nudi nekoliko antioksidansa, uključujući D-limonen i vitamin C, koji štite vaš imunološki sistem i smanjuju rizik od bolesti. Antioksidanti su biljni spojevi koji sprečavaju stanična oštećenja boreći se protiv slobodnih radikala u vašem tijelu

Može pojačati vaš imunološki sistem

Kora limuna sadrži flavonoide i vitamin C koji mogu stimulirati imunološki sistem vašeg tijela da zaštiti vaše zdravlje.

Foto: pixabay.com

Promoviše zdravlje srca

Flavonoidi, vitamin C i pektin u kori limuna mogu promovirati zdravlje srca snižavanjem nivoa holesterola u krvi i drugih faktora rizika za srčane bolesti.

Može imati antikancerogena svojstva

Neki spojevi u limunovoj kori mogu imati antikancerogeni potencijal. Međutim, za potvrđivanje ovih nalaza neophodne su daljne studije.

Kako koristiti limunovu koru ? 

Limunovu koru možete jesti svježu, dehidriranu, smrznutu, u prahu ili obloženu šećerom, što olakšava dodavanje raznim jelima.

Izjava o odricanju odgovornosti:

Ovaj sadržaj, uključujući savjete, pruža samo generičke informacije o zdravstvenim dobrobitima određenih prirodnih proizvoda. To ni na koji način nije zamjena za kvalificirano medicinsko mišljenje. Za više informacija uvijek se obratite specijalistu ili svom porodičnom doktoru. Fazon.info ne preuzima odgovornost za ove informacije.

Source featured image: Flickr.com.  by zeevveez is licensed under CC BY 2.0

Izvor: healthline.com

SHARE

LEAVE A REPLY