Kopriva je najmoćniji prirodni lijek: Evo šta sve liječi i zašto je moramo konzumirat redovno

501
Foto: Flickr.com. By Benketaro licencesed under CC BY 2.0

Kopriva dolazi iz sjeverne Evrope i Azije. Njeno naučno ime je Urtica dioica . Listovi, stabljika ili korijen biljke koprive mogu se zdrobiti i od njih napraviti prah, tinkture, kreme, čajeve i još mnogo toga. Iako ga ljudi stoljećima koriste kao biljni lijek , moderna istraživanja također podržavaju mnoge potencijalne zdravstvene koristi koprive i čaja od koprive.

1. Zdravlje urinarnog trakta

Kopriva može pomoći izbacivanju štetnih bakterija iz urinarnog trakta. To može koristiti ljudima koji imaju urinarna stanja, poput benigne hiperplazije prostate (BPH) . BPH uzrokuje povećanu prostatu kod muškaraca. To može uzrokovati bol ili druge probleme s mokrenjem.

Foto: pixabay.com

Kopriva takođe može pomoći u podršci bilo kakvih lijekova koje uzimate protiv infekcija ili stanja povezanih s mokraćnim kanalima. Prvo razgovarajte sa svojim liječnikom o svim mogućim interakcijama između biljnih lijekova i lijekova koje uzimate.

2. Artritis i bol

Kopriva se u prošlosti koristila za liječenje bolova i bolnih mišića, posebno povezanih s artritisom . Fondacija za artritis sugerira da čaj od koprive takođe može smanjiti upalu i povezanost boli sa osteoartritisom.

Foto: pixabay.com

3. Upravljanje šećerom u krvi

Kopriva je pokazala neke obećavajuće efekte na nivo glukoze u krvi. Može pomoći gušterači da stvori ili oslobodi više insulina, hormona koji smanjuje šećer u krvi.

4. Moć polifenola

Kopriva ima puno biljnih hemikalija koje se nazivaju polifenoli. Pregled istraživanja polifenola sugerira da ovi moćni spojevi mogu igrati ulogu u prevenciji i upravljanju hroničnim bolestima povezanim s upalom, poput dijabetesa, gojaznosti, raka i bolesti srca.

Kopriva za rast kose

Kopriva ne samo da pomaže u borbi protiv gubitka kose , već pomaže i u ponovnom rastu kose . Listovi koprive bogati su silicijumom i sumporom. Ovo pomaže u tome da kosa bude sjajnija i zdravija.

Foto: pixabay.com

Kako napraviti čaj od koprive

Čaj od koprive možete kupiti u rasutom stanju ili u vrećicama, ali lišće možete i sami uzgajati ili ubrati. Sa svježim lišćem eksperimentišite s omjerom koprive i vode onako kako vama godi, ali općenito je preporuka dvije šoljice vode na jednu šoljicu lišća.

Evo kako:

Dodajte vodu u lišće. Stavite vodu da proključa. Isključite štednjak i pustite da odstoji pet minuta. Smjesu izlijte kroz malu cjediljku. Dodajte malo meda, cimeta ili stevije, ako želite.

Izjava o odricanju odgovornosti:

Ovaj sadržaj, uključujući savjete, pruža samo generičke informacije o zdravstvenim dobrobitima određenih prirodnih proizvoda. To ni na koji način nije zamjena za kvalificirano medicinsko mišljenje. Za više informacija uvijek se obratite specijalistu ili svom porodičnom doktoru. Fazon.info ne preuzima odgovornost za ove informacije.

Source featured image: Flickr.com. by benketaro is licensed under CC BY 2.0

Izvor: healthline.com/everescents.com

SHARE

LEAVE A REPLY