Kombinacija meda i bijelog luka je izvor zdravlja: Evo šta sve liječi i zašto je mora imati svaka kuća.

1074
Foto: Flickr.com. By sk licencesed under CC BY-ND 2.0

Češnjak i med imaju brojne dokazane zdravstvene prednosti. Možete uživati ​​u njihovim blagotvornim svojstvima ako ih koristite sami ili zajedno. Mogu se uzimati kao ljekoviti dodaci ili dodavati receptima u njihovom prirodnom obliku.

Svojstva belog luka i meda

Češnjak i med koriste se u tradicionalnim lijekovima širom svijeta. Glavni zdravstveni sastojak belog luka je alicin. Sadrži kiseonik, sumpor i druge hemikalije koje češnjaku daju antibakterijska svojstva i svojstva u borbi protiv bolesti.

Foto: pixabay.com

Zdravstvene dobrobiti češnjaka i meda

Medicinska istraživanja istraživala su zdravstvene prednosti češnjaka i meda sami i u kombinaciji. Neka od istraživanja temelje se na tvrdnjama iznesenim u domaćim lijekovima koji se koriste stotinama godina. U tradicionalnoj etiopskoj medicini vrsta lokalnog meda koristi se za liječenje problema s disanjem, kožnih infekcija, pa čak i proljeva.

Češnjak se tradicionalno koristi za liječenje prehlade i kašlja. Takođe se navodi da jača imunološki sistem i pomaže u ublažavanju simptoma astme. Arapska tradicionalna medicina preporučila je bijeli luk da pomogne u liječenju srčanih bolesti, visokog krvnog pritiska, artritisa, zubobolje, zatvora i infekcija.

Foto: pixabay.com

Antibakterijsko dijelovanje

Istraživanja su dokazala da su češnjak i med zaustavili rast nekih vrsta bakterija. Studija je testirala svaku hranu zasebno i kao mješavinu. Istraživači su otkrili da su beli luk i med bili u stanju da ubiju bakterije kada su testirani sami. Kombinacija bijelog luka i meda djelovala je još bolje.

Zdravlje srca

Prema medicinskom pregled, češnjak pomaže u smanjenju rizika od srčanih bolesti i moždanog udara tako što je dobar za: Snižavanje visokog krvnog pritiska. Snižavanje visokog holesterola. Sprečavanje previše zgrušavanja krvi. Sprečavanje stvrdnutih ili ukočenih krvnih žila.

Foto: pixabay.com

Memorija i zdravlje mozga

I beli luk i med imaju puno antioksidativnih jedinjenja. Ove zdrave hemikalije pomažu u ravnoteži vašeg imunološkog sistema i sprečavanju bolesti. Oni također mogu zaštititi vaš mozak od uobičajenih bolesti poput demencije i Alzheimerove bolesti .

Recepti s bijelim lukom i medom

Očistite beli luk stavite u čistu i sterilnu teglu. Teglu  i poklopac možete sterilizirati kuhanjem u vodi. Češnjak prelijte medom i promiješajte da se sjedini. Pazite da je češnjak u potpunosti prekriven medom. Zatvorite staklenku i ostavite je da stoji tri dana.

Nakon tri dana otvorite teglu i izmješajte sve da se lijepo sjedini. Onda opet zatvorite da odstoji nedelju dana. I onda mozete krenuti sa upotrebom.  Preporučena doza konzumacije je na dan 2 kašikice ove smjese.

Izjava o odricanju odgovornosti:

Ovaj sadržaj, uključujući savjete, pruža samo generičke informacije o zdravstvenim dobrobitima određenih prirodnih proizvoda. To ni na koji način nije zamjena za kvalificirano medicinsko mišljenje. Za više informacija uvijek se obratite specijalistu ili svom porodičnom doktoru. Fazon.info ne preuzima odgovornost za ove informacije.

Source featured image: Flickr.com. By sk licencesed under CC BY-ND 2.0

Izvor: healthline.com

SHARE

LEAVE A REPLY