Koliko često menjate peškire? Nakon ovoga ćete ih menjati svakog dana

1042
Foto: freepik.com

Bilo da se umivate, tuširate, ili perete kosu, peškiri su vam neophodni. Za lice i ruke obično koristimo manje, dok su nam za telo i, eventualno, kosu, ipak, potrebni nešto veći. Bez obzira za namenu i veličinu peškira, neophodno je da ih redovno perete.

Peškiri su vrlo pogodno tlo za razvoj i razmnožavanje bakterija i gljivica. Na njima se skupljaju mrtve ćelije kože, sekret iz nosa, fekalni i urinarni sekret, kao i brojne druge klice iz kupatila.

Peškiri za telo

Foto: pixabay.com

Iako vam većina klica neće naškoditi jer su sa vašeg tela, treba da razmislite o činjenici da se one vrlo brzo razmnožavaju, pogotovo na vlažnoj podlozi.

Logično, postavlja se pitanje koliko često treba da menjamo peškire?

“To zavisi od toga za šta ih koristite. Ako je reč o peškirima za telo koje uspevate da osušite u potpunosti, na primer na radijatoru, ne bi trebalo da ih koristite više od tri puta”, rekao je za Tech Insider patolog i mikrobiolog Filip Tierno sa njujorške Univerzitetske škole medicine.

“Male peškire, koje koristite za brisanje ruku, bi trebalo prati češće. Lakše se zaprljaju jer ih koristimo nekoliko puta dnevno, pa ih treba menjati svaki dan. Ako se iz peškira širi neprijatan miris, to je znak da su se na njemu razmnožili mikrobi i da ga treba oprati”, kaže Tierno.

Objašnjava da su peškiri idealno mesto za razmnožavanje klica jer sadrže niz pogodnih uslova za njihov rast: vodu, visoku temperaturu, kiseonik, hranu i neutralan pH faktor, a ljudsko telo je idealan snabdevač dobrih uslova za život mikroba.

Peškiri za lice

Kada osušite vlagu sa tela, odumrle ćelije kože, koje žive na njenoj površini ostaju na peškiru. One su idealna “hrana” mikrobima koje vlaga snabdeva vodom i neutralnim pH faktorom.

Posebne peškire za lice treba menjati podjednako često kao peškir za telo, a to znači da ga treba koristiti najviše tri puta pre ponovnog pranja, jer mogu da sadrže tragove šminke, losiona ili ulja, a njime prelazite preko očiju i usana.

Source featured image: Travel photo created by lifeforstock – www.freepik.com

Izvor: Objektiv.rs

SHARE

LEAVE A REPLY