Kivi je pravi prirodni lijek: Evo šta sve liječi i i zbog čega bi ga trebali česće konzumirati!

753
Photo by form PxHere

Kiviji su bogati vitaminom C i dijetalnim vlaknima te pružaju razne zdravstvene beneficije. Ovo trpko voće može podržati zdravlje srca, probavno zdravlje i imunitet. Kivi je zdrav izbor voća i bogat je vitaminima i antioksidantima . Njezin trpki okus, ugodna tekstura i nizak broj kalorija čine ga ukusnom i zdravom opcijom za grickalice, bočne stranice ili jedinstveni desert.

Zdravstvene dobrobiti

Vitamini, vlakna i antioksidanti mogu pružiti osnovne zdravstvene koristi. Meso je bogato vitaminima koji stimuliraju imunitet i smanjuju rizik od bolesti. Topiva dijetalna vlakna koja se nalaze u kiviju mogu pomoći u stimuliranju redovite i zdrave probave . Kivi može pružiti i druge zdravstvene beneficije poput:

Foto: pixabay.com

Imunitet

Kivi sadrži obilne količine vitamina C , koji stimulira imunološki odgovor tijela. Zapravo, kivi sadrži otprilike 230% dnevnog preporučenog unosa vitamina C. Ovo hrabro voće pruža rafalne hranjive sastojke u svakom zalogaju.

Kiviji su takođe bogati antioksidantima . Antioksidanti pomažu u uklanjanju slobodnih radikala u tijelu i smanjenju oksidativnog stresa. U konačnici, ovo može zaštititi tijelo od upala i bolesti.

Zdravlje srca

Kivi ima svojstva koja snižavaju krvni pritisak. Pomažući u održavanju zdravog krvnog pritiska i pružajući pojačan vitamin C, kivi može smanjiti rizik od moždanog udara i srčanih bolesti .

Osim toga, kivi sadrži i visoku razinu dijetalnih vlakana . Vlakna mogu smanjiti faktore rizika za srčane bolesti snižavanjem LDL-a ili lošeg holesterola. Višak holesterola može dovesti do ateroskleroze , koja je otvrdnjavanje arterija u srcu.

Foto: pixabay.com

Zdravlje probavnog trakta

I u svojoj žilavoj koži i mesu, kivi sadrži velike količine dijetalnih vlakana . Vlakna mogu pomoći u smanjenju zatvora i raznih drugih gastrointestinalnih problema i tegoba.

Liječenje astme

Obilje vitamina C u kiviju povezano je sa smanjenjem simptoma zvižduka kod nekih pacijenata sa astmom. To se posebno odnosi na djecu koja, čini se, imaju najviše koristi od konzumacije kivija.

Zdravlje oka

Kada se konzumira sa drugim zdravim voćem i povrćem bogatim vitaminima i mineralima, visoki nivoi antioksidativnih vitamina i karotenoida koji se nalaze u kivi mogu pomoći u prevenciji bolesti oka i promovirati cjelokupno zdravlje oka.

Foto: pixabay.com

Izjava o odricanju odgovornosti:

Ovaj sadržaj, uključujući savjete, pruža samo generičke informacije o zdravstvenim dobrobitima određenih prirodnih proizvoda. To ni na koji način nije zamjena za kvalificirano medicinsko mišljenje. Za više informacija uvijek se obratite specijalistu ili svom porodičnom doktoru. Fazon.info ne preuzima odgovornost za ove informacije.

Izvor: webmd.com

SHARE

LEAVE A REPLY