Karfiol dokazano štiti od raka i bolesti srca: Evo šta sve liječi i zašto bi ga morali konzumirati.

201
Foto: pixabay.com

Karfiol je krstasto povrće koje je prirodno bogato vlaknima i B-vitaminima.

Pruža antioksidanse i fitonutrijente koji mogu zaštititi od raka . Sadrži i vlakna koja poboljšavaju gubitak kilograma i probavu, holin koji je neophodan za učenje i pamćenje, te mnoštvo drugih važnih hranjivih sastojaka.

Članak koji su objavili Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) stavlja karfiol 24ti  na listi „moćnog voća i povrća“.

Foto: pixabay.com

Kratke činjenice o karfiolu:

Evo nekoliko ključnih tačaka o karfiolu. Detaljnije je u glavnom članku.

Karfiol je jednako dobar izvor vlakana i vitamina . Njegovi sastojci mogu pomoći u jačanju kostiju, jačanju kardiovaskularnog sistema i prevenciji raka.  Ljudi koji koriste sredstva za razrjeđivanje krvi ne bi trebali iznenada početi jesti puno karfiola jer bi visoki nivoi vitamina K mogli negativno reagirati s lijekovima.

Foto: pixabay.com

Prednosti

Utvrđeno je da konzumiranje voća i povrća svih vrsta smanjuje šanse za razvoj mnogih nepovoljnih zdravstvenih stanja.

Utvrđeno je da jesti više biljne hrane, poput karfiola, smanjuje rizik od gojaznosti , dijabetesa , bolesti srca i ukupne smrtnosti, dok istovremeno promovira zdrav ten, povećanu energiju i ukupnu nižu težinu.

Foto: pixabay.com

Sprečava rak

Karfiol sadrži antioksidanse koji pomažu u prevenciji staničnih mutacija i smanjenju oksidativnog stresa slobodnih radikala.

Jedan od ovih antioksidansa je indol-3-karbinol ili I3C, koji se obično nalazi u krstastom povrću, poput kupusa, brokule i karfiola. Indol smanjuje rizik  karcinoma dojke i reprodukcije kod muškaraca i žena.

U posljednjih 30 godina jesti više krstastog povrća povezano je s manjim rizikom od raka pluća i debelog crijeva.

Foto: pixabay.com

Jake kosti

Nizak unos vitamina K povezan je s većim rizikom od frakture kostiju i osteoporoze . Potrošnja vitamina K može poboljšati  zdravlje kostiju djelujući kao modifikator proteina koštane matrice, poboljšavajući apsorpciju kalcijuma i sprečavajući izlučivanje kalcijuma urinom.

Izjava o odricanju odgovornosti:

Ovaj sadržaj, uključujući savjete, pruža samo generičke informacije o zdravstvenim dobrobitima određenih prirodnih proizvoda. To ni na koji način nije zamjena za kvalificirano medicinsko mišljenje. Za više informacija uvijek se obratite specijalistu ili svom porodičnom doktoru. Fazon.info ne preuzima odgovornost za ove informacije.

Izvor: medicalnewstoday.com

SHARE

LEAVE A REPLY