Kantarionovo ulje je prijeki lijek: Evo šta sve liječi i kako ga možete napraviti (Recept)

907
Foto: Wikimedia by Holger Casselmann licencesed under CC BY-SA 3.0

Kantarionovo ulje (Hypericum perforatum) prepoznato je kao tradicionalna narodna medicina koja se lokalno koristi za liječenje rana, ogrebotina, opekotina, opeklina od sunca i upalnih poremećaja kože.

Njegova upotreba u zacjeljivanju rana mogla bi se opravdati protuupalnim, antimikrobnim i adstrigentnim efektima. Takođe je stimulirao rast tkiva i diferencijaciju ćelija, jer se pokazalo da jedan od glavnih sastojaka Kantarionovog ulja je hiperforin, koji je prepoznat kao aktivator diferencijacije keratinocita. Sljedeće potencijalno korisne aktivnosti mogu biti njegovi inhibitorni efekti na epidermalne Langerhansove ćelije.

Foto: pixabay.com

Nadalje, istraživanje je pokazalo pozitivan učinak kantarionovog ulja poboljšanim zacjeljivanjem rana na različitim mjestima kože.

Konačno, izvedeno je nekoliko kliničkih studija koje su ispitivale njegove učinke u liječenju atopijskog dermatitisa, zacjeljivanju rana nakon carskog reza, kao i zacjeljivanju rana vlasišta, čireva itd. Što je se pokazalo veoma efikasnim.

Studije su utvrdile pozitivne zdravstvene učinke na koži. No jos uvjek treba izvesti daljna istraživanja. Kako bi se 100 posto utvrdila njegova ljekovitost. Ja ga lično koristim kada imam bilo šta na koži i uvjek mi je pomoglo. Najvise mi je Kantationovo ulje pomoglo tako što mi je otklonilo sitne bradavice po tijelu.

Foto: pixabay.com

Recept za pravljenje ulja od kantariona:

Stavite uvele vrhove kantariona u teglu od pola litre, a zatim ih prekrijte maslinovim uljem, vodeći računa da je sav biljni materijal potopljen (dodajte još malo ulja ako je potrebno).

Pokrijte teglu poklopcem i stavite na hladno i tamno mjesto da se infuzira 1-2 sedmice, a zatim procjedite cvjetove sitnim mrežasti sito obloženom gazom. Iscijedite što više ulja iz biljnog materijala. Ulje će biti tamnocrvene boje.

Budući da se koristi svježi biljni materijal, ovo uliveno ulje treba potrošiti u roku od mjesec ili dva kako bi se spriječilo kvarenje i užeglost.

Izjava o odricanju odgovornosti:

Ovaj sadržaj, uključujući savjete, pruža samo generičke informacije o zdravstvenim dobrobitima određenih prirodnih proizvoda. To ni na koji način nije zamjena za kvalificirano medicinsko mišljenje. Za više informacija uvijek se obratite specijalistu ili svom porodičnom doktoru. Fazon.info ne preuzima odgovornost za ove informacije.

Source featured image: Wikimedia by Holger Casselmann licencesed under CC BY-SA 3.0

Izvor: clinicaltrials.gov/growforagecookferment.com

SHARE

LEAVE A REPLY