Kajsije su kraljice zdravlja: Kada bi znali koliko su zdrave, jeli bi ih svaki dan.

769
Foto: pixabay.com

Kajsije su koštunjavo voće poznato i kao jermenske šljive. Izuzetno su hranjive i imaju mnoge zdravstvene prednosti, poput poboljšane probave i zdravlja očiju. Evo 8 zdravstvenih i prehrambenih blagodati kajisija.

1. Vrlo hranljiva i niskokalorična

Kajsije imaju malo kalorija i masnoća, a ujedno su i odličan izvor vitamina A i C.

Foto: pixabay.com

2. Bogata antioksidantima

Kajsije sadrže brojne antioksidante, a najviše flavonoide. Pomažu u zaštiti vašeg tijela od oksidativnog stresa, koji je povezan s mnogim hroničnim bolestima.

3. Može pomoći zdravlju očiju

Kajsije su odličan izvor beta karotena, luteina, zeaksantina i vitamina C i E. Ove hranljive materije štite vaše oči od oštećenja.

Foto: pixabay.com

4. Mogu poboljšati zdravlje kože

Vitamini C i E, koji se nalaze u ovom voću, mogu pomoći vašoj koži. Vitamin C posebno štiti od UV oštećenja i zagađivača iz okoline neutrališući slobodne radikale, takođe ovaj vitamin pomaže u izgradnji kolagena, koji vašoj koži daje snagu i elastičnost.

5. Poboljšava zdravlje crijeva

Kajsije su dobar izvor topivih vlakana koja hrane vaše zdrave crijevne bakterije i mogu poboljšati probavno zdravlje.

6. Bogate kalijumom

Kalij pomaže živčanoj signalizaciji, kontrakcijama mišića i ravnoteži tečnosti. Jedenje hrane bogate kalijumom, poput kajsija, može pomoći u sprečavanju visokog krvnog pritiska i smanjiti rizik od moždanog udara

Foto: pixabay.com

7. Vrlo hidratantne

Kajsije su prirodno visoke u vodi, što je važno za održavanje hidratacije. Pravilna hidratacija vitalna je za nekoliko aspekata zdravlja, uključujući krvni pritisak i puls.

8. Mogu zaštititi vašu jetru

U dvije studije  pronađeno je da marelice štite jetru od oksidativnog stresa izazvanog gutanjem alkohola. Ipak, potrebne su dalje studije kako bi se to sigurno utvrdilo. Sve u svemu istraživanja su obećavajuća.

Izjava o odricanju odgovornosti:

Ovaj sadržaj, uključujući savjete, pruža samo generičke informacije o zdravstvenim dobrobitima određenih prirodnih proizvoda. To ni na koji način nije zamjena za kvalificirano medicinsko mišljenje. Za više informacija uvijek se obratite specijalistu ili svom porodičnom doktoru. Fazon.info ne preuzima odgovornost za ove informacije.

Izvor: healthline.com

SHARE

LEAVE A REPLY