Kafa je kraljica zdravlja: Evo šta sve liječi i zbog čega trebamo biti kahvedžija.

1480
Foto: Flickr.com. By marviikad licencesed under CC BY-SA 2.0

Kafa je jedno od najpopularnijih pića na svijetu. Zahvaljujući visokom nivou antioksidansa i korisnih hranjivih sastojaka, veoma je zdrava namirnica. Studije pokazuju da osobe koje piju kafu imaju mnogo manji rizik od nekoliko ozbiljnih bolesti.

Kafa je izuzetno popularan napitak širom svijeta koji se može pohvaliti nizom impresivnih zdravstvenih blagodati.

Foto: pixabay.com

Ne samo da vam svakodnevna šoljica može pomoći da se osjećate energičnijom, sagorijevate masnoće i poboljšavate tjelesne performanse, ona također može smanjiti rizik od nekoliko stanja, poput dijabetesa tipa 2, karcinoma te Alzheimerove i Parkinsonove bolesti.

Evo top 13 zdravstvenih blagodati kave.

Foto: pixabay.com

1. Može poboljšati nivo energije i učiniti vas pametnijim

Kofein blokira inhibicijski neurotransmiter u vašem mozgu, što uzrokuje stimulativni učinak. Ovo poboljšava nivo energije, raspoloženje i različite aspekte funkcije mozga.

2. Pomaže pri mršavljenju

Nekoliko studija pokazuje da kofein može povećati sagorijevanje masti i pojačati metabolizam.

Foto: pixabay.com

3. Može drastično poboljšati fizičke performanse

Kofein može povećati nivo adrenalina i osloboditi masne kiseline iz vašeg masnog tkiva. To takođe dovodi do značajnih poboljšanja u fizičkim performansama.

Može smanjiti rizik od dijabetesa tipa 2

Nekoliko opservacijskih studija pokazuje da osobe koje piju kafu imaju mnogo manji rizik od dijabetesa tipa 2, ozbiljnog stanja koje pogađa milione ljudi širom svijeta.

Foto: pixabay.com

Može vas zaštititi od Alzheimerove bolesti i demencije

Osobe koje piju kafu imaju mnogo manji rizik od Alzheimerove bolesti, koja je vodeći uzrok demencije u svijetu.

Smanjuje rizik od Parkinsonove bolesti

Osobe koje piju kafu imaju do 60% manji rizik od dobivanja Parkinsonove bolesti, drugog po učestalosti neurodegenerativnog poremećaja.

Može zaštititi jetru

Osobe koje piju kafu imaju mnogo manji rizik od ciroze jetre koja može biti uzrokovana nekoliko bolesti koje pogađaju jetru.

Pomaže kod depresije

Depresija je ozbiljan mentalni poremećaj koji uzrokuje značajno smanjen kvalitet života. Kafa smanjuje rizik od razvoja depresije i može spriječiti razna teška psihička stanja.

Može smanjiti rizik od određenih vrsta karcinoma

Rak jetre i debelog creva treći je i četvrti vodeći uzrok smrti od raka u svijetu. Oni koji piju kafu imaju manji rizik od oboje. Studije pokazuju da osobe koje piju kafu imaju i do 40% manji rizik od raka jetre.

Izjava o odricanju odgovornosti:

Ovaj sadržaj, uključujući savjete, pruža samo generičke informacije o zdravstvenim dobrobitima određenih prirodnih proizvoda. To ni na koji način nije zamjena za kvalificirano medicinsko mišljenje. Za više informacija uvijek se obratite specijalistu ili svom porodičnom doktoru. Fazon.info ne preuzima odgovornost za ove informacije.

Source featured image: Flickr.com. By marviikad licencesed under CC BY-SA 2.0

Izvor: healthline.com

SHARE

LEAVE A REPLY