Jela je crveni luk svaki dan, desilo se čudo! Morate ga uvrstiti u ishranu, jako je zdrav!

2155
Foto: Unsplash.com

Osim što je sjajan kako dodatak jelu, veoma je koristan i za zdravlje. Sirov luk sadrži sumporne spojeve i vitamine koji su bitni za celokupno zdravlje.

Takođe, luk je dobar izvor vlakana, vitamina C koji je važan za imunitet i lepu kožu, vitamina B6 koji je važan za stvaranje crvenih krvnih zrnaca, folne kiseline koja je esencijalna za obnovu ćelija, kalijuma koji blagotvorno deluje na krvni pritisak i zdravlje srca, kao i mangana koji je važan za zdravlje tkiva i kostiju.

Kao što smo već naveli, crveni luk obiluje vlaknima, a ona su odlična za creva. U slučaju zatvora, luk je vrlo koristan. Jedna žena, htela je da testira dobrobiti crvenog luka pa je svakoga dana jela ovu namirnicu, što u salatama, što u kuvanim jelima. Vrlo brzo je primetila da joj se holesterol regulisao, kao i da više nije imala problem sa povišenim šećerom.

Foto: pixabay.com

Kontroliše dijabetes

Ako ga konzumirate sirovog, luk može da poveća proizvodnju insulina. Dakle, ako ste dijabetičar, imate dobar razlog da redovno jedete svež luk.

Crveni luk povoljno deluje na srce

Redovnim konzumiranjem sirovog luka štiti srce od koronarnih bolesti. Luk može da kontroliše visoki krvni pritisak i otvara blokirane arterije.

Kontroliše nivo holesterola

Pokazalo se da, ovo povrće ima pozitivan uticaj na osobe sa povišenim holesterolom. Ukoliko se jede redovno može da reguliše nivo masnoće u krvi.

Smanjuje rizik od mnogih bolesti

S obzirom da obiluje mnoštvom vitamina i minerala, crveni luk jača ceo organizam, a samim tim i smanjuje rizik od mnogih bolesti. Pogoduje anemičnim osobama. Sumporna ulja i organski sulfidi dovodoe do suza kada sečemo luk, a oni ulaze i u nozdrve. Ta ulja nam pomažu u lečenju anemije.

Napomena:

Prirodni lijekovi na našem portalu služe kako bi pomogli ljudima. No, uvjek znajte. Ukoliko imate neki zdravstveni problem. Prvo što trebate uraditi jeste da se konsultujete sa lekarom. Ni u kakvom slučaju se nemojte oslanjati na alternativnu medicinu. Bez stručnog mišljenje.

Izvor: informer.rs

SHARE

LEAVE A REPLY