Jedna od najljekovitijih biljaka na planetu je biljka koju najčešće uništavamo!

221
Foto: Wikimedia. By Leslie Seaton licencesed under CC BY 2.0

Kopriva dolazi iz sjeverne Evrope i Azije. Njeno naučno ime je Urtica dioica . Listovi, stabljika ili korijen biljke koprive mogu se zdrobiti i od njih napraviti prah, tinkture, kreme, čajeve i još mnogo toga. Iako ga ljudi stoljećima koriste kao biljni lijek , moderna istraživanja također podržavaju mnoge potencijalne zdravstvene koristi koprive i čaja od koprive.

1. Zdravlje urinarnog trakta

Kopriva može pomoći izbacivanju štetnih bakterija iz urinarnog trakta. To može koristiti ljudima koji imaju urinarna stanja, poput benigne hiperplazije prostate (BPH) . BPH uzrokuje povećanu prostatu kod muškaraca. To može uzrokovati bol ili druge probleme s mokrenjem.

Foto: pixabay.com

Kopriva takođe može pomoći u podršci bilo kakvih lijekova koje uzimate protiv infekcija ili stanja povezanih s mokraćnim kanalima. Prvo razgovarajte sa svojim liječnikom o svim mogućim interakcijama između biljnih lijekova i lijekova koje uzimate.

2. Artritis i bol

Kopriva se u prošlosti koristila za liječenje bolova i bolnih mišića, posebno povezanih s artritisom . Fondacija za artritis sugerira da čaj od koprive takođe može smanjiti upalu i povezanost boli sa osteoartritisom.

Foto: pixabay.com

3. Upravljanje šećerom u krvi

Kopriva je pokazala neke obećavajuće efekte na nivo glukoze u krvi. Može pomoći gušterači da stvori ili oslobodi više insulina, hormona koji smanjuje šećer u krvi.

4. Moć polifenola

Kopriva ima puno biljnih hemikalija koje se nazivaju polifenoli. Pregled istraživanja polifenola sugerira da ovi moćni spojevi mogu igrati ulogu u prevenciji i upravljanju hroničnim bolestima povezanim s upalom, poput dijabetesa, gojaznosti, raka i bolesti srca.

Recept za sirup od koprive:

Kopriva je već počela da niče svuda. Videćete je po livadama, oko kuća, uz reke. Nađite čisto mesto, daleko od saobraćaja i uberite vrhove mlade koprive

Sastojci (osnovni recept):

1 litra prokuvane vode; 400 gr svežih, mladih listova koprive; 7 limuna; 800 gr smeđeg šećera; 5 supenih kašika livadskog meda.

Foto: pixabay.com

Priprema:

Listove koprive dobro operite. U posudu sipajte vodu i 5 limuna koje ste prethodno isekli. Poklopite posudu i ostavite da odstoji 24 sata. Sledeći dan dobro izgnječite sve sastojke, pa procedite. Dodajte šećer i sveže isceđen sok od preostala 2 limuna.

Zagrejte smesu do vrenja i ostavite 5 minuta da vri, uz neprestano mešanje. Ako primetite penu, uklonite je s površine. Med stavite na kraju kada se smesa ohladi. Sipajte u sterilizovanu flašu i čuvajte na hladnom i tamnom mestu.

Izjava o odricanju odgovornosti:

Ovaj sadržaj, uključujući savjete, pruža samo generičke informacije o zdravstvenim dobrobitima određenih prirodnih proizvoda. To ni na koji način nije zamjena za kvalificirano medicinsko mišljenje. Za više informacija uvijek se obratite specijalistu ili svom porodičnom doktoru. Fazon.info ne preuzima odgovornost za ove informacije.

Credit featured image: Wikimedia. By Leslie Seaton licencesed under CC BY 2.0

Izvor: healthline.com / Stil.kurir.rs / alternativa-za-vas.com

SHARE

LEAVE A REPLY