Jedite što vise Kikirikija: Sprečava ove ozbiljne bolesti.

616
Foto: pixabay.com

Zajedno sa svojim zdravim nutritivnim profilom, kikiriki je hrana bogata kalorijama, pa je najzdravija kada se umjereno uživa. U ovom članku pružamo nutritivni profil kikirikija, njegove zdravstvene koristi i usporedbu različitih vrsta.

Kikiriki je posebno dobar izvor zdravih masti, proteina i vlakana. Sadrže i puno kalijuma , fosfora, magnezijuma i vitamina B grupe . Iako je visoko kaloričan , kikiriki je bogat hranjivim sastojcima i siromašan ugljikohidratima .

Proteini

Kikiriki je izvrstan izvor biljnih proteina, nudeći 25,8 g na 100 g kikirikija ili približno polovinu dnevnih potreba čovjeka za proteinima.

Zdrave masti

Masne kiseline su bitan dio svake prehrane. Većina masti u kikirikiju su mononezasićene i polinezasićene masne kiseline, koje su zdrava vrsta masti. U kikirikiju postoji i mala količina zasićenih masti. Zasićene masti su manje zdrave od nezasićenih ili polinezasićenih. Doktori povezuju previše zasićenih masnoća s kardiovaskularnim bolestima. Kao posljedicu toga, najbolje je jesti kikiriki umjereno kako biste postigli optimalne zdravstvene beneficije.

Dijetalna vlakna

Vlakna su hranjiva sastojka za zdravlje srca. AHA izvještava da jedenje hrane bogate vlaknima poboljšava nivo holesterola u krvi i smanjuje rizik od srčanih bolesti, moždanog udara, gojaznosti i dijabetesa tipa 2 .

Foto: pixabay.com

Zdravstvene dobrobiti kikirikija

Jesti kikiriki ima tri glavne zdravstvene prednosti: Podrška zdravlju srca, održavanje zdrave težine, upravljanje šećerom u krvi.

1. Podržavanje zdravlja srca

Kikiriki sadrži više zdravih mononezasićenih i polinezasićenih masti nego zasićenih. Ovaj omjer masti čini kikiriki boljim za srce od izvora masti s većim udjelom zasićenih masti. Jedenje 46 g kikirikija ili maslaca od kikirikija svaki dan može poboljšati zdravlje srca za ljude sa dijabetesom

Foto: pixabay.com

2. Održavanje zdrave težine

Budući da su kikiriki puni zdravih masti, proteina i vlakana, čine užinu koja zadovoljava. Ako ih jedete umjereno, može pomoći osobi da održi zdravu težinu. Opsežno istraživanje pokazalo je da jedenje kikirikija i drugih orašastih plodova može smanjiti rizik od gojaznosti kod osobe tokom 5 godina.

3. Upravljanje nivoom šećera u krvi

Kikiriki je izvrsna hrana za ljude s dijabetesom ili rizikom od dijabetesa. Kikiriki ima nizak glikemijski indeks, što znači da ne uzrokuje velike skokove u nivou šećera u krvi.

Kikiriki pomaže u kontroli nivoa šećera u krvi jer sadrži relativno malo ugljikohidrata, ali puno proteina, masti i vlakana. Vlakna usporavaju probavne procese, omogućavajući ravnomjernije oslobađanje energije, a bjelančevinama treba više vremena da se razgrade nego jednostavnim ugljikohidratima.

Izjava o odricanju odgovornosti:

Ovaj sadržaj, uključujući savjete, pruža samo generičke informacije o zdravstvenim dobrobitima određenih prirodnih proizvoda. To ni na koji način nije zamjena za kvalificirano medicinsko mišljenje. Za više informacija uvijek se obratite specijalistu ili svom porodičnom doktoru. Fazon.info ne preuzima odgovornost za ove informacije.

Izvor: medicalnewstoday.com

SHARE

LEAVE A REPLY