Jedite Praziluk i ne bojte se za zdravlje: 6 zdravstvenih blagodati Praziluka.

359
Foto: pixabay.com

Luk i beli luk glavni su oslonci većine kuhinja, ali mnogi kuhari nikada nisu dodirnuli praziluk. Kao i njihovi poznatiji rođaci, i poriluk pripada porodici allium. Poriluk izgleda poput divovskog zelenog luka i može ga zamijeniti u mnogim jelima.

Zdravstvene dobrobiti

Praziluk ili poriluk je bogat flavonoidima, posebno onim zvanim kempferol. Flavonoidi su antioksidanti i mogu imati protuupalna, antidijabetička i antikancerogena svojstva, kao i druge zdravstvene prednosti. Definitivan dokaz ove zdravstvene koristi poriluka ovisit će o budućim studijama na ljudima.

Foto: pixabay.com

Ostale zdravstvene prednosti poriluka uključuju:

Smanjenje rizika od raka

Biljke porodice alium mogu imati vezu sa manjim rizikom od određenih karcinoma . Rak prostate, želuca, debelog crijeva i jednjaka rjeđi su kod onih koji konzumiraju puno bijelog luka, ljutike, luka, vlasca, luka i poriluka.

Istraživači misle da antioksidanti u povrću alijuma popravljaju oštećenu DNK. Mnoga istraživanja su pronašla dokaze za smanjeni rizik od raka debelog creva. Jedna analiza od 16 studija otkrila je da sve povrće iz porodice allium nudi ove zdravstvene prednosti.

Foto: pixabay.com

Jake kosti

Poriluk je bogat vitaminom K, koji može smanjiti rizik od osteoporoze . Neke studije pokazuju vezu između većeg unosa vitamina K i gušćih kostiju, što dovodi do smanjenog rizika od fraktura kuka. U nekim dijelovima svijeta zdravstvene vlasti odobrile su upotrebu vitamina K za osteoporozu. Uprava za hranu i lijekove to nije odobrila u Sjedinjenim Državama.

Zdrave oči

Poriluk sadrži lutein i zeaksantin, dvije supstance koje štite oči. Te supstance, poznate kao karotenoidi , smanjuju rizik od katarakte i starosne degeneracije makule. Ova dva stanja oka mogu ozbiljno oslabiti vid i negativno utjecati na kvalitetu života. Česte su kod starijih ljudi.

Foto: pixabay.com

Upravljanje težinom

Budući da je poriluk niskokalorična hrana, može biti dio programa za upravljanje težinom. Voda i vlakna u poriluku mogu vam dati osjećaj sitosti, pa je manja vjerovatnoća da ćete se prejesti. Poriluk takođe dodaje puno okusa hrani i čini uživanje u zdravim jelima ugodnim.

Napomena:

Prirodni lijekovi na našem portalu služe kako bi pomogli ljudima. No, uvjek znajte. Ukoliko imate neki zdravstveni problem. Prvo što trebate uraditi jeste da se konsultujete sa lekarom. Ni u kakvom slučaju se nemojte oslanjati na alternativnu medicinu. Bez stručnog mišljenje.

Izvor: webmd.com

SHARE

LEAVE A REPLY