Jedite Dinju svakog jutra na prazan stomak: Evo šta će te učiniti svom tijelu.

3542
Foto: freepik.com

Ima malo ugljenih hidrata. Dinju sačinjava 90% voda . Ona je gotovo jednako sočno kao i lubenica. Velika količina tečnog sadržaja dinje pomaže  tijelu da je polako probavi  i neće vam skočiti šećer u krvi . Dakle, odličan je odabir za ljude sa dijabetesom .

Takođe sadrži:

Vitamina C , moćni antioksidans koji štiti vaše stanice od oštećenja. Vitaminom A , koji pomaže u održavanju zdravlja očiju , kože , kostiju i imunološkog sistema

Oko 12% preporučenog dnevnog kalijuma , važnog za vaše srce , mišiće i krvni pritisak Dinja je također sadrži vitamine i minerale poput: Folne kiseline, Kalcijuma, Cinka, Bakra, Gvožđa, Vitamina K, Niacina, Holina, Magnezijuma, Fosfora, Mangana, Selena.

Foto: pixabay.com

Rizici po zdravlje dinje

Osobe koje pate od bolesti bubrega, raka, ili koji su u skorije vrijeme imali operaciju slijepog crijeva morale bi ograničiti unos dinje. Obilje vitamina i minerala u dinjama ponekad mogu izazvati probleme:

Kalijum.

Dinje su dobar izvor kalijuma koji vam može pomoći u snižavanju krvnog pritiska. Ali previše toga može stvoriti probleme ukoliko patite od bubrežnih bolesti . To je zato što vaši organi možda neće moći filtrirati sav višak kalijuma. To može dovesti do ozbiljnog stanja zvanog hiperkalemija .

Foto: pixabay.com

Vlakna.

Ukoliko bolujete od raka, operisali ste slijepo crijevo ili imate neku upalnu bolest . Trebali bi ste ograničiti unos dinje zbog velike količine vlakana koje dinja posjeduje.

Izjava o odricanju odgovornosti:

Ovaj sadržaj, uključujući savjete, pruža samo generičke informacije o zdravstvenim dobrobitima određenih prirodnih proizvoda. To ni na koji način nije zamjena za kvalificirano medicinsko mišljenje. Za više informacija uvijek se obratite specijalistu ili svom porodičnom doktoru. Fazon.info ne preuzima odgovornost za ove informacije.

Credit featured image: Food photo created by jcomp – www.freepik.com

Izvor: webmd.com

SHARE

LEAVE A REPLY