Jagodama do zdravog organizma: Evo kako vam Jagode mogu pomoći i i zbog čega bi ih trebali česće konzumirati!

393
Foto: pixabay.com

Jagoda je nastala u Evropi u 18. vijeku. Izvrstan su izvor vitamina C i mangana, a sadrže i pristojne količine folata (vitamin B9) i kalijuma. Jagode su vrlo bogate antioksidantima i biljnim spojevima, što može imati koristi za zdravlje srca i kontrolu šećera u krvi.

Ovaj članak govori vam sve što trebate znati o jagodama. Pa ćemo vam nabrojati njihove zdravstvene dobrobiti.

Foto: pixabay.com

Bogate su vlaknima

Vlakna čine oko 26% sadržaja u jagodama. Prehrambena vlakna su važna za hranjenje prijateljskih bakterija u vašim crijevima i za poboljšanje probavnog zdravlja. Korisni su i za mršavljenje i mogu pomoći u prevenciji mnogih bolesti.

Vitamini i minerali

Najzastupljeniji vitamini i minerali u jagodama su: Vitamin C. Jagode su izvrstan izvor vitamina C , antioksidansa neophodnog za imunitet i zdravlje kože.

Foto: pixabay.com

Mangan. Često se nalazi u velikim količinama u cjelovitim žitaricama, mahunarkama , voću i povrću, ovaj element u tragovima važan je za mnoge procese u vašem tijelu.

Folat (vitamin B9). Jedan od vitamina B, folat važan je za normalan rast tkiva i funkciju ćelija – i osnovni za trudnice i starije odrasle osobe.

Kalijum. Ovaj mineral uključen je u mnoge osnovne tjelesne funkcije, poput regulacije krvnog tlaka.

Foto: pixabay.com

Zdravlje srca

Bolesti srca su najčešći uzrok smrti u svijetu. Velike studije na hiljadama ljudi povezuju konzumaciju jagoda sa manjim rizikom od srčane smrti. Prema studiji na ljudima srednjih godina sa dobro utvrđenim faktorima rizika za srčane bolesti, jagode mogu poboljšati HDL (dobar) holesterol, krvni pritisak i funkciju trombocita.

Regulacija šećera u krvi

Kada se ugljikohidrati probave, vaše tijelo ih razgrađuje na jednostavne šećere i oslobađa u krvotok.

Foto: pixabay.com

Tada vaše tijelo počinje lučiti inzulin koji vašim ćelijama govori da pokupe šećer iz vašeg krvotoka i iskoriste ga za gorivo ili za skladištenje. Predpostavlja se da jagode usporavaju probavu glukoze i smanjuju skokove šećera.

Prevencija raka

Brojne studije sugeriraju da jagode mogu pomoći u prevenciji nekoliko vrsta raka svojom sposobnošću borbe protiv oksidativnog stresa i upale. No zato je potrebno još istraživanja.

Napomena:

Prirodni lijekovi na našem portalu služe kako bi pomogli ljudima. No, uvjek znajte. Ukoliko imate neki zdravstveni problem. Prvo što trebate uraditi jeste da se konsultujete sa lekarom. Ni u kakvom slučaju se nemojte oslanjati na alternativnu medicinu. Bez stručnog mišljenje.

Izvor: healthline.com

SHARE

LEAVE A REPLY