Jabuke su fantastičan prirodni lijek: Svakog jutra pojedite jednu na prazan stomak i budite zdravi.

1199
Foto: pixabay.com

Jabuka je hrskavo voće jarkih boja, jedno od najpopularnijih u Sjedinjenim Državama a i širi. Jabuka može biti slatka ili kisela, a okus joj može varirati ovisno o vrsti koju jedete.

Zdravstvene beneficije Jabuke

Jabuke mogu učiniti mnogo toga što se tiče vašeg zdravlja, zahvaljujući svojim biljnim hemikalijama zvanim flavonoidi. Takođe se sastoje i od pektina, vlakna koje se razgrađuje u crijevima. Flavonoidi i pektini se u velikim količinama nalaze u kori jabuke. Tako da jabuku nikada ne trebate jesti oguljene kore.

Foto: pixabay.com

Vlakna mogu usporiti probavu pa se nakon jela osjećate sitije. Ovo vas može spriječiti da se prejedite. Jedenje hrane bogate vlaknima umanjuje efekte refluksa kiseline . Vlakna jabuke takođe mogu pomoći kod dijareje i zatvora .

Neke studije pokazuju da biljne hemikalije i vlakna kore jabuke štite od oštećenja krvnih žila i srca . Oni također mogu pomoći u snižavanju holesterola i možda će zaštititi DNK vaših ćelija od nečega što se naziva oksidativnim oštećenjem, što je jedna od glavnih stvari koja može dovesti do raka .

Foto: pixabay.com

Istraživanja pokazuju da antioksidanti u jabukama mogu usporiti rast ćelija karcinoma. Oni također mogu zaštititi stanice u gušterači , što može smanjiti šanse za dijabetes tipa 2 .

Jabuke su takođe od velike pomoći za:

Srce, probleme sa astmom, zdravlje kostiju, gubitak težine, mozak, imunološki sistem, i zdravlje u crijevima.

Napomena:

Prirodni lijekovi na našem portalu služe kako bi pomogli ljudima. No, uvjek znajte. Ukoliko imate neki zdravstveni problem. Prvo što trebate uraditi jeste da se konsultujete sa lekarom. Ni u kakvom slučaju se nemojte oslanjati na alternativnu medicinu. Bez stručnog mišljenje.

Izvor: webmd.com

SHARE

LEAVE A REPLY