Imate problema sa zatvorom? Ovaj prirodni džem je riješenje. Djeluje bolje od mnogih vještačkih laksativa. (Recept)

370
Foto: pixabay.com

Pacijenti koji su trpeli od zatvora u proseku su jeli po jednu veliku kašiku džema na dan što im je je povećalo učestalost pražnjenja creva i smanjilo potrebu za laksativima u poređenju sa onima koji nisu jeli džem.

Ako je zatvor mnogima tabu tema o kojoj se neće tako lako otvoriti drugima, istina je da je to čest problem koji pogađa mnoge ljude. A uzroci mogu biti premalo kretanja, stres, starost, lekovi, neki vitamini, premalo vlakana i vode u ishrani, no on takođe može biti nuspojava neke druge bolesti koju bi prvu trebali lečiti da bi pokrenuli svoja creva.

Iako se zatvor možda čini bezazlen, to nije tako dok traje mesecima jer se čovek celo to vreme ne oseća prijatno u svojoj koži. Karakteriše ga otežana ili retka defekacija, tvrda stolica ili osećaj nepotpunog pražnjenja creva. Po statistikama otprilike svaka deseta osoba ima probleme sa neredovnim pražnjenjem creva.

Foto: pixabay.com

Zatvor je bitno izlečiti ne samo zbog boli i živciranja koje proizvodi nego iz razloga što bi se otpadne materije u telu trebale zadržavati što kraće. No ponekad i dok se držimo sve uputstava koja bi trebala ukloniti zatvor on je i dalje tu. Zato je važno isprobati prirodna pomagala, a među najboljima je džem koji je osmislila kanadska Veteranska bolnice iz Kvebeka i ispitala ga na četrdesetak starijih ljudi.

Pacijenti koji su trpeli od zatvora u proseku su jeli po jednu veliku kašiku džema na dan što im je je povećalo učestalost pražnjenja creva i smanjilo potrebu za laksativima u poređenju sa onima koji nisu jeli džem. Uspeh je bio toliki da ga je bolnica nastavila propisivati kao lek za zatvor.

Recept za čudesni laksativni džem

Sastojci: 150 g hurmi (1 šoljica), 150 g suvih šljiva (1 šoljica), 1,5 šoljica prokuvane vode (za gušći džem manje).

Priprema: Isecite hurme i suve šljive na komadiće. Stavite ih u ključalu vodu i kuvajte dok se mešavina ne zgusne. Dobijena količina trebala bi biti za 20 porcija od 1 kašike. Ovaj džem je pogodan za sve uzraste.

Možete ga jesti samog, mazati na hleb, dodati u jogurt, pahuljice …

Tajna suvih šljiva i hurmi

Suve šljive imaju hranljiv i laksativan učinak, decenijama se prepisuju u te svrhe. Njihovim kuvanjem u kipućoj vodi nastaje prijatan i koristan dodatak esencijama za čišćenje. Bogate su vlaknima i sorbitolom kojemu se pripisuje laksativni efekat. Sadrže ga čak 15 puta više nego ostalo voće.

Sorbitol je vrsta alkoholnog šećera koju mogu konzumirati i dijabetičari jer ne zahteva lučenje insulina. U crevima se prerađuje jako sporo i dospeva u debelo crevo najčešće napola prerađen zbog čega dovodi do mekših stolica.

Hurme neki zovu i najzdravijim voćem na zemlji. One su dobar izvor prirodnih vlakana koji su organizmu neophodni za dobar rad creva. Po svom sastavu urme su prava prirodna multivitaminska tabela, koju mogu koristiti deca i odrasli.

Od anemije, preko visokog krvnog pritiska, holesterola, pa sve do raka. Hurme uravnotežavaju stolicu te se koriste i kao lek kod proliva, ali naravno i tvrde stolice. U SAD-u hurme se pakuju u male boce kao lekovi i to se propisuju kao lek za zatvor. Hurme se mogu koristiti za lečenje crevnih tegoba, pospešuju funkciju creva i pomažu razvoj korisnih bakterija u crevima.

Saveti o ishrani za postizanje redovne stolice:

Pijte puno vode; Jedite hranu sa više vlakana: voće, povrće, mekinje; Vlakna postepeno uvodite u ishranu i izbegavajte laksative jer postoji puno prirodnih metoda kojima si možete pomoći; Deci nemojte davati mekinje; Izbegavajte kofein i mleko.

Napomena:

Prirodni lijekovi na našem portalu služe kako bi pomogli ljudima. No, uvjek znajte. Ukoliko imate neki zdravstveni problem. Prvo što trebate uraditi jeste da se konsultujete sa lekarom. Ni u kakvom slučaju se nemojte oslanjati na alternativnu medicinu. Bez stručnog mišljenje.

Izvor: atma.hr

SHARE

LEAVE A REPLY