Idealno otkriće alternativne medicine: Nevjerovatno je što se događa sa tijelom ako jedete 7 oraha svaki dan…

301
Foto: pixabay.com

Donosimo vam 11 zdravstvenih prednosti oraha zasnovanih na nauci:

1. Bogati antioksidantima

Orasi su izvrstan izvor antioksidansa koji mogu pomoći u borbi protiv oksidativnih oštećenja u vašem tijelu, uključujući oštećenja izazvana lošim holesterolom, koji promoviše aterosklerozu.

Foto: pixabay.com

2. Super biljni izvor omega-3

Orasi su dobar izvor biljnog oblika omega-3 masti, što može pomoći u smanjenju rizika od srčanih bolesti.

3. Mogu smanjiti upalu

Upala je u osnovi mnogih bolesti, uključujući bolesti srca, dijabetes tipa 2, Alzheimerovu bolest i rak, a može biti uzrokovana oksidativnim stresom. Nekoliko biljnih jedinjenja i hranjivih sastojaka u orasima mogu pomoći u smanjenju upale, koja je ključni krivac za mnoge hronične bolesti.

Foto: pixabay.com

4. Promovišu zdrava crijeva

Jedenje oraha ne samo da vas njeguje već i korisne bakterije koje žive u vašim crijevima. Ovo promovišezdravlje vašeg crijeva i može pomoći u smanjenju rizika od bolesti.

5. Mogu smanjiti rizik od nekih vrsta raka

Polifenoli u orasima mogu smanjiti rizik od određenih karcinoma, uključujući karcinom dojke, prostate i debelog crijeva. Međutim, potrebno je više studija na ljudima da bi se to potvrdilo.

Foto: pixabay.com

6. Podržavaju kontrolu težine

Iako su kalorični, kalorije u orasima se teže apsorbiraju.Uz to, mogu vam čak pomoći u kontroli apetita i gladi.

7. Mogu vam pomoći da upravljate dijabetesom tipa 2 i smanjite rizik

Jedenje oraha može vam pomoći u kontroli dijabetesa tipa 2 i smanjiti rizik od bolesti, jer orah može pomoći u kontroli vaše težine. Orasi mogu imati direktnije učinke i na kontrolu šećera u krvi.

Foto: pixabay.com

8. Mogu pomoći u smanjenju krvnog pritiska

Neke studije sugerišu da jedenje 28 grama oraha dnevno, može pomoći u poboljšanju krvnog pritiska.

9. Podržavaju zdravo starenje

Zdrava prehrana koja uključuje orahe može pomoći u očuvanju tjelesnih funkcija, poput hodanja i sposobnosti samopomoći kako starite.

Foto: pixabay.com

10. Podržavaju dobru funkciju mozga

Orasi sadrže hranjive sastojke koji mogu zaštititi vaš mozak od štetnih upala i podržati dobru funkciju mozga kako starite.

11. Poboljšavaju masnoće u krvi

Svakodnevna porcija oraha od 1,5 grama može pomoći u snižavanju nivoa štetnog holesterola i triglicerida, što doprinosi riziku od srčanih bolesti.

Napomena:

Prirodni lijekovi na našem portalu služe kako bi pomogli ljudima. No, uvjek znajte. Ukoliko imate neki zdravstveni problem. Prvo što trebate uraditi jeste da se konsultujete sa lekarom. Ni u kakvom slučaju se nemojte oslanjati na alternativnu medicinu. Bez stručnog mišljenje.

Izvor: healthline.com

SHARE

LEAVE A REPLY