Zlatne 40-te : 5 stvari koje bi sve žene trebale raditi kada pređu četrdesetu

2624
Photo by Mikhail Nilov from Pexels

Tokom fenomenalnih četrdesetih, osećate se jednostavno nepobedivo. One su, ipak, fantastične godine. Ali, tokom četrdesetih događaju se i suptilne promene o kojima bi trebalo povesti računa pre nego što postanu problem. Naime, dolazi do usporavanja metabolizma, gubitka mišićne mase, hormonskih promena, kao i povećanja nivoa stresa i učestalosti depresije.

Sledećih pet preventivnih navika može vam pomoći, ne samo da se suprotstavite ovim promenama, već i da ostanete zdravi, imate više energije i budete spremni za sve divne godine koje su tek pred vama. 1. Doručkujte na miru svako jutro Nutricionisti se slažu da je doručak od suštinskog značaja za održavanje linije i sprečavanje gojenja.

Obrok na početku dana „radi u dogovoru“ sa metabolizmom, koji je najjači ujutro, a on je odgovoran i za suzbijanje želje za slatkišima kada dođe do pada šećera u krvi. Pokušajte da uvrstite i toplu vodu sa limunom i medom kao prvu stvar koju ćete popiti ujutro, kao najbolji svakodnevni detoks koji možete podariti svom organizmu.

Ne zaboravite i na sve dobrobiti stare, dobre zobene kaše. Kaficu popijte barem pola sata nakon ovog rituala i nikako je nemojte piti na prazan stomak. 2. Povećajte unos kalcijuma i vitamina D Oba su od suštinskog značaja za zdravlje kostiju i sprečavanje nastanka osteoporoze.

Zdravstveni stručnjaci preporučuju ženama u četrdesetim da unose 1000 mg kalcijuma i 400 do 800 IJ vitamina D dnevno. Najbolje ih je unositi putem namirinica koje ih sadrže, poput orašastih plodova, semenki, pasulja, mleka obogaćenog D vitaminom.

Takođe, umereno izlaganje sunčevoj svetlosti je jednostavan i besplatan način da dobijete dovoljne količine vitamina D i poboljšate vaše zdravlje. Izlaganje suncu je zaista jedna od najmoćnijih terapija, čiji efekat premašuje delovanje mnogih modernih lekova.

3. Držite stres pod kontrolom Zdravo, smireno srce kuca brže kada udahnete i sporije kada vazduh izbacite napolje. Međutim, stres sprečava ovu prirodnu srčanu frekvenciju, aktivirajući nezdrave promene u celom telu, uključujući i povećanje krvnog pritiska, manjak energije i brže odumiranje ćelija. U stvari, zbog stresa brže starite.

Kako biste srce doveli do zdravijeg ritma, udahnite duboko kroz nos, zaustavite dah na par sekudni i onda izbacite vazduh kroz usta, svaki put kada osetite povećanje pritiska. To aktivira lutajući nerv Vagus i opušta mišiće, srce, disajne ​​puteve i krvne žile. Ne zaboravite na duhovnu praksu (meditaciju, jogu, mantru, molitvu…), čitanje, muziku, kreativnost, hobi, šetnju u prirodi, kupku, san i odmor…

4. Povećajte unos proteina i radite vežbe snage Unošenje hrane sa svim amino-kiselinama neophodnim za formiranje celokupnih proteina, najmanje dva puta dnevno, povećava nivo raspoloženja usled čega dolazi do smanjenja simptoma depresije. Preporučuje se da unosite oko 1-1,5 g proteina po kilogramu telesne težine.

5. Družite se s pozitivnim osobam Druženje smanjuje nivo stresa, poboljšava samopouzdanje pa čak može da utiče i na bolje razumevanje sa partnerom. Kada je reč o društvenom životu, žene su istinski dobre u tome, ali on prilično pada u drugi plan u četrdesetim, najčešće zbog karijere i porodičnih obveza.

Ipak, istraživanja pokazuju da žene koje su dobro društveno povezane imaju manji rizik od nastanka dijabetesa, visokog krvnog pritiska i srčanih oboljenja. Družite se sa dobrim ljudima, smejte se i plačite zajedno, delite i uživajte u životu!

Izvor: uspesnazena.com

SHARE

LEAVE A REPLY