Hurme su kraljice zdrave probave: Evo šta sve liječe i zbog čega ih moramo uvrstiti u ishranu.

283
Foto: pixabay.com

Hurme su plod datulja, koji se uzgaja u mnogim tropskim regijama svijeta. Hurme su postale prilično polularne posljednjih godina. Ovaj članak pisat će o 8 zdravstvenih blagodati jedenja datulja i načinu na koji ih možete uvrstiti u svoju prehranu.

Veoma hranjive

Hurme sadrže nekoliko vitamina i minerala, pored vlakana i antioksidanata. Međutim, oni su visoko kalorični jer su suho voće. Hurme su takođe visoke u antioksidantima, što može doprinijeti mnogim njihovim zdravstvenim blagodatima.

Foto: pixabay.com

Bogate vlaknima

Hurme su bogate vlaknima, što može biti korisno za sprečavanje zatvora i kontrolu šećera u krvi. Vlakna mogu imati koristi za vaše probavno zdravlje sprečavanjem zatvora. Promovira redovno pražnjenje crijeva doprinoseći stvaranju stolice.

Nadalje, vlakna u datuljama mogu biti korisna za kontrolu šećera u krvi. Vlakna usporavaju probavu i mogu spriječiti previsok nivo šećera u krvi nakon jela.

Foto: pixabay.com

Bogate antioksidansima 

Hurme sadrže nekoliko vrsta antioksidansa koji mogu pomoći u sprečavanju razvoja određenih hroničnih bolesti, poput bolesti srca, raka, Alzheimerove bolesti i dijabetesa.

Može promovirati zdravlje mozga

Jedenje hurmi može pomoći u poboljšanju funkcije mozga . Datulje mogu biti korisne za smanjenje upale i sprečavanje stvaranja naslaga u mozgu, što je važno za prevenciju Alzheimerove bolesti.

Foto: pixabay.com

Izvrstan prirodni zaslađivač

Hurme su zdrava zamjena za bijeli šećer u receptima zbog svog slatkog okusa, hranjivih sastojaka, vlakana i antioksidansa.

Idealne za trudnice

Hurme mogu promovirati i olakšati prirodni rad trudnicama kada se konzumiraju tokom posljednjih nekoliko tjedana trudnoće.

Izjava o odricanju odgovornosti:

Ovaj sadržaj, uključujući savjete, pruža samo generičke informacije o zdravstvenim dobrobitima određenih prirodnih proizvoda. To ni na koji način nije zamjena za kvalificirano medicinsko mišljenje. Za više informacija uvijek se obratite specijalistu ili svom porodičnom doktoru. Fazon.info ne preuzima odgovornost za ove informacije.

Izvor: healthline.com

SHARE

LEAVE A REPLY