Grah ili pasulj je izvor života: Evo koje su njegove zdravstvene blagodati.

924
Foto: Wikimedia by Judgefloro licencesed under CC0 1.0

Grah je sjajan izvor vlakana. Vlakna  štite od srčanih bolesti, visokog holesterola, visokog krvnog pritiska i probavnih bolesti. Grah je sjajan način za dobivanje nemasnih, niskokaloričnih proteina koji već sadrže vlakna i ugljikohidrate.

Pomaže mršavljenju

Ako vam je navika jesti grah, vjerojatnije je da ćete imati nižu tjelesnu težinu, tanji struk i niži indeks tjelesne mase. Studije pokazuju da su gojazni muškarci na dijeti bogatoj proteinima više smršavili sa grahom kao glavnim izvorom proteina.

Foto: pixabay.com

Jača zdravlje vašeg srca

Učinit ćete uslugu svom srcu ako grah učinite redovnim dijelom svoje prehrane. Studije pokazuju da može smanjiti LDL “loš” holesterol.

Dobra hrana za kontrolu dijabetesa

Čini se da jedenje različitih vrsta graha ne samo da pomaže u prevenciji dijabetesa, već pomaže i u kontroli visokog šećera u krvi koji je i uzrok i simptom bolesti.

Foto: pixabay.com

Pruža magnezijum

Magnezij pomaže u stvaranju proteina i kostiju, te stabilizuje šećer u krvi. Crni grah je posebno dobar izvor sa 120 miligrama u jednoj šoljici.

Izjava o odricanju odgovornosti:

Ovaj sadržaj, uključujući savjete, pruža samo generičke informacije o zdravstvenim dobrobitima određenih prirodnih proizvoda. To ni na koji način nije zamjena za kvalificirano medicinsko mišljenje. Za više informacija uvijek se obratite specijalistu ili svom porodičnom doktoru. Fazon.info ne preuzima odgovornost za ove informacije.

Source featured image: Wikimedia by Judgefloro licencesed under CC0 1.0

Izvor: webmd.com

SHARE

LEAVE A REPLY