Stari narodni lek koji je koristila moja baka: Ukoliko vas muči kašalj popijte ”Šerbet”. Smjesa koju sam lično probao.

358
Foto: Flickr.com. By Richard Masoner / Cyclelicious licencesed under CC BY-SA 2.0

Karamelizovan šećer, mlijeko i mast – je napitak našeg djetinjstva. To je stari recept koji su zabrinute majke spremale svaki put kada bismo počeli da kašljemo, osjećamo prve simptome gripe. Vjerujemo da su mnogi od vas pili ovo piće u djetinstvu.

Postoje 3 načina da napravite ovaj napitak:

Foto: pixabay.com

1. Šećer, mlijeko i mast (svinjska ili guščija)

U limeno lonče karamelizujete 2 kašičice šećera, a onda dok to još vri, dodate mlijeko pa miješate dok se šećer ne rastopi. Kad sipate u šolju, dodate i kašičicu masti (svinjske ili guščije) i mlako pijete polagano. Ukus nije loš.

2. Mlijeko, mast i med

Mlijeko se zagrije do ključanja, a onda se doda mast. Kada se napitak prohladi, doda se kašika meda i pije se pred spavanje. Ako osjećate groznicu, najbolje je da se lijepo umotate u ćebe i zaspite odmah posle ovog napitka.

3. Šećer, mlijeko i grančica žalfije

Šećer se karamelizuje, a onda se doda mlijeko. Dok mlijeko još vri, u njega se stavi grančica žalfije pa se nakon par minuta skida s ringle, procijedi se i pije se dok je još topao napitak.

Napomena:

Prirodni lijekovi na našem portalu služe kako bi pomogli ljudima. No, uvjek znajte. Ukoliko imate neki zdravstveni problem. Prvo što trebate uraditi jeste da se konsultujete sa lekarom. Ni u kakvom slučaju se nemojte oslanjati na alternativnu medicinu. Bez stručnog mišljenje.

Source featured image: Flickr.com. By Richard Masoner / Cyclelicious licencesed under CC BY-SA 2.0

Izvor: stil.kurir.rs

SHARE

LEAVE A REPLY