Dok smo ovo jeli svaki dan, pucali smo od zdravlja: Što pre vratite ovu žitaricu u svakodnevnu ishranu!

1082
Foto: Flickr.com. By Toshiyuki IMAI licencesed under CC BY-SA 2.0

Proso je jedno od najstarijih uzgajanih žitarica na svijetu, a uzgaja se širom Afrike i jugoistočne Azije hiljadama godina. Proso se može koristiti za pripremu hljeba, piva, žitarica i drugih jela. Proso je i danas glavna hrana širom svijeta.

Zapravo, proso dobiva novu popularnost zbog svoje svestranosti i lakoće uzgoja. Proso možete pronaći u sortama bisera, prstiju, prosoa i sirka širom SAD-a Iako ove vrste prosa mogu izgledati malo drugačije, sve pružaju slične zdravstvene beneficije.

Foto: pixabay.com

Zdravstvene dobrobiti

Proso je bogato niacinom , koji pomaže vašem tijelu da upravlja s više od 400 enzimskih reakcija. Niacin je važan i za zdravu funkciju kože i organa. U stvari, to je toliko važan spoj da se često dodaje prerađenoj hrani da bi ih obogatio.

Proso, posebno tamnije sorte, takođe je odličan izvor beta-karotena. Ovaj prirodni pigment djeluje i kao antioksidans i kao preteča vitamina A, pomažući vašem tijelu da se bori protiv slobodnih radikala i podržavajući zdravlje vaših očiju.

Foto: pixabay.com

Proso pruža i druge zdravstvene beneficije, uključujući:

Kontrolirajte šećer u krvi

Proso ima malo jednostavnih, a složenih ugljikohidrata više, što ga čini hranom s niskim glikemijskim indeksom (GI). To znači da se prosu treba više vremena za probavu od standardnog pšeničnog brašna. Hrana s niskim GI može vam pomoći da šećer u krvi ne skoči nakon jela, što omogućava ljudima sa dijabetesom da lakše upravljaju nivoom šećera u krvi.

Foto: pixabay.com

Dobar za probavu: 

Proso je bogato dijetalnim vlaknima, rastvorljivim i netopivim. Je nerastvorljiva vlakna u proso je poznat kao “probiotik”, što znači da podržava dobre bakterije u probavnom sistemu. Ova vrsta vlakana je također važna za dodavanje masovnih količina stolici, što pomaže u održavanju redovitosti i smanjuje rizik od raka debelog crijeva .

Zaštiti svoje srce

Rastvorljiva vlakna u prosu mogu pomoći u smanjenju količine „lošeg“ holesterola u krvi – faktora rizika za aterosklerozu . Topiva vlakna pretvaraju se u gel u vašem želucu i apsorbiraju holesterol, što omogućava sigurno iznošenje iz vašeg sistema.

Neke studije pokazuju da proso može podići i nivo vašeg „dobrog” holesterola i smanjiti trigliceride. Budući da je holesterol toliko velik faktor rizika za srčane bolesti, redovito jedenje prosa može vam pomoći da srce bude zdravije.

Napomena:

Prirodni lijekovi na našem portalu služe kako bi pomogli ljudima. No, uvjek znajte. Ukoliko imate neki zdravstveni problem. Prvo što trebate uraditi jeste da se konsultujete sa lekarom. Ni u kakvom slučaju se nemojte oslanjati na alternativnu medicinu. Bez stručnog mišljenje.

Source featured image: Flickr.com. By Toshiyuki IMAI licencesed under CC BY-SA 2.0

Izvor: webmd.com

SHARE

LEAVE A REPLY