Djeca koja odrastaju uz bake i djedove sretnija su, pametnija i obrazovanija. Iz prostog razloga.

12097
Image by Dan/Kelli Oakley from Pixabay

Ljubav, briga i podrška baka i deka imaju blagotvoran uticaj na unuke. O tome svedoče brojna naučna istraživanja. 1. Smanjuje se rizik od depresije.

Emocionalna bliskost baka i deka sa unucima smanjuje rizik od depresije kod dece. U studiji objavljenoj u časopisu “Gerontolog”, učestvovalo je 356 unuka i 374 baka i daka. I kada su naučnici sa Bostonskog koledža analizirali podatke koje su sakupljali 19 godina, pokazalo se da se opasnost od depresije smanjuje i kod starijih i kod mlađih generacija.

2. Povećava se osećaj stabilnosti i sigurnosti. – Babe i dede ulivaju unucima osjećaj stabilnosti i emotivne sigurnosti. A u traumatičnim situacijama ili tokom porodičnih svađa, baka i deka su često podrška unucima.

Image by antonio Albano from Pixabay

Istraživanje Oksfordskog univerziteta pokazalo je da bliska veza unuka i starijih generacija pomaže deci da se nose sa traumatičnim događajima u životu, kao što su maltretiranje u školi ili razvod roditelja.

Istraživanje koje je vodila profesorka En Bjukenen obuhvatilo je više od 1500 dece i pokazalo da oni koji su bili u bliskim odnosima sa svojim bakama i dekama imaju manje emotivnih teškoća i problema u ponašanju.

Pored toga, takva deca su imala razvijeniji osećaj samosvesti, što im je olakšavalo da prevaziđu teškoće.

Image by Phillip Neho from Pixabay

3. Olakšava zadatak roditeljima.

Roditelji ponekad nemaju dovoljno vremena za igre i razgovor sa decom. Bake i deke često deci zamenjuju roditelje, posebno kad im je potrebna igra i zabava. Osim toga, oni ređe grde decu, tako da su unuci spremni da im otkrivaju svoje tajne.

Sve ovo poboljšava opštu emotivnu atmosferu u porodici, jer su i roditelji spokojniji, znajući da su deca dobro i dok njih nema.

Izvor: uspesnazena.com

Credit featured image: Image by Dan/Kelli Oakley from Pixabay

Napišite vaš komentar