Crveni luk je kralj zdravlja: Evo šta sve liječi i zašto ga morate svakodnevno jesti

449
Foto: pixabay.com

Naučnici su luk povezali s mnogim zdravstvenim blagodatima. Većina blagodati dolazi od antioksidansa. Istraživanja pokazuju da jedan određeni antioksidans, nazvan kvercetin , štiti zdravlje na nekoliko načina. Jedno istraživanje pokazuje da se kvercetin bori protiv upale i jača imuni sistem.

Luk ima i druge zdravstvene beneficije kao što su:

Foto: pixabay.com

Antibakterijsko djelovanje

Istraživanja uglavnom provedena u laboratorijima pokazala su da luk može ubiti širok spektar bakterija. U jednom eksperimentu ekstrakti luka i belog luka inhibirali su rast nekoliko mikroba. Ekstrakt bijelog luka također je smanjio bakterije u ustima ljudskih dobrovoljaca. Potrebno je više istraživanja s ljudima kako bi se pokazalo kako luk utječe na bakterije u tijelu.

Smanjenje rizika od raka

Jedenje luka može smanjiti rizik od raka . Italijanski istraživači otkrili su da osobe koji su redovno konzumirali luk imali su manju vjerovatnoću da dobiju rak od osoba koje ga nisu konzumirale.

Foto: pixabay.com

Zdravlje probavnog trakta

Luk sadrži fruktooligosaharide, supstance koje djeluju kao prebiotici . Prolaze kroz tanko crijevo bez probave. U debelom crijevu hrane zdrave bakterije. Bolesti u rasponu od dijabetesa do raka debelog crijeva i depresije povezane su s nedostatkom zdravih crijevnih bakterija .

Zdravlje kostiju

Luk može igrati ulogu u prevenciji osteoporoze . Istraživanja su vršena na ženama. Koja su utvrdila da žene koje su svakodnevno jele luk imaju veću gustinu kostiju. Ovaj rezultat je ohrabrujući jer su starije žene u najvećem riziku od osteoporoze.

Izjava o odricanju odgovornosti:

Ovaj sadržaj, uključujući savjete, pruža samo generičke informacije o zdravstvenim dobrobitima određenih prirodnih proizvoda. To ni na koji način nije zamjena za kvalificirano medicinsko mišljenje. Za više informacija uvijek se obratite specijalistu ili svom porodičnom doktoru. Fazon.info ne preuzima odgovornost za ove informacije.

Izvor: webmd.com

SHARE

LEAVE A REPLY