Crveni kupus je čudo od namirnice: Sprečava rak i bolesti srca, jača kosti i imunitet

269
Photo by adolfo teran form PxHere

Ova sorta kupusa svoju ljubičasto-crvenkastu boju dobiva od flavonoidnog antocijanina i nivoa kiselosti tla na kojem se uzgaja. Kao i većina živopisnog povrća, izuzetno je hranjivo, ima malo masnoća i kalorija te ima brojne zdravstvene prednosti.

Zdravstvene dobrobiti

Poput ostalog krstastog povrća, i crveni kupus sadrži razne hranjive sastojke koji su potrebni vašem tijelu. Istraživanje također sugerira da prehrana bogata krstastim povrćem poput crvenog kupusa može pomoći u zaštiti od nekih vrsta karcinoma.

Foto: pixabay.com

Crveni kupus također može pomoći kod gubitka kilograma, jer ima malo kalorija, visok je sadržaj vode i dobar je izvor dijetalnih vlakana i drugih hranjivih sastojaka kao što su antioksidanti . Ovi faktori pomažu vam da se osjećate sito bez konzumiranja previše kalorija, što crveni kupus čini zdravim dodatkom vašoj prehrani. Pored toga, crveni kupus može pružiti i druge zdravstvene beneficije poput:

Zdravlje kostiju

Crveni kupus sadrži razne hranjive sastojke važne za zdravlje kostiju. Iako većina ljudi zna da su vitamin D i kalcij presudni za njihovo zdravlje kostiju, drugi hranjivi sastojci neophodni za vaše kosti su vitamin K i magnezijum.

Foto: pixabay.com

Zdravlje probavnog trakta

Crveni kupus sadrži puno vlakana, što olakšava probavu hrane i održava vaš probavni sistem zdravim. Visok sadržaj vlakana može zadržati hranu koja se kreće kroz vaš probavni sistem i smanjiti zatvor. Topiva vlakna u crvenom kupusu mogu pomoći korisnim bakterijama u vašim crijevima.

To može pomoći u održavanju zdrave ravnoteže prebiotika u vašem probavnom sustavu, iako su potrebna dodatna istraživanja. Fermentirani crveni kupus također može pomoći u promicanju ravnoteže crijevnih mikroba i probiotika u vašem probavnom sustavu. Ovo vam može pomoći u jačanju crijeva.

Foto: pixabay.com

Zdravlje srca

Antocijani u crvenom kupusu mogu koristiti vašem srcu. Prehrana bogata antocijaninima, poput one koja se nalazi u crvenom kupusu, povezana je sa nižim krvnim pritiskom. Oni su takođe povezani sa smanjenim rizikom od kardiovaskularnih bolesti.

Prehrana

Kao i sve sorte kupusa, i crveni kupus je bogat vitaminom C , vitaminom K i niskokalorični je izvor dijetalnih vlakana. Crveni kupus je takođe bogat antioksidansima, posebno antocijaninima. Te hranjive sastojke u crvenom kupusu pomažu u održavanju zdravlja tijela i mogu smanjiti rizik od zdravstvenih stanja poput raka , osteoporoze i bolesti srca .

Izjava o odricanju odgovornosti:

Ovaj sadržaj, uključujući savjete, pruža samo generičke informacije o zdravstvenim dobrobitima određenih prirodnih proizvoda. To ni na koji način nije zamjena za kvalificirano medicinsko mišljenje. Za više informacija uvijek se obratite specijalistu ili svom porodičnom doktoru. Fazon.info ne preuzima odgovornost za ove informacije.

Izvor: webmd.com

SHARE

LEAVE A REPLY