Crno grožđe je idealno za zdravlje: Evo šta sve liječi i zašto da ga stalno jedemo.

1353
Foto: pixabay.com

Zdravstvene blagodati crnog grožđa opsežno su proučavane. Hemikalije koje sadrže mogu vam dati zdraviju kosu i kožu, poboljšati zdravlje srca, pa čak i zaštititi stanice od raka.

Bogat antioksidansima

Neke sorte crnog grožđa imaju mnogo više antioksidansa od zelenog grožđa. Ova hemijska jedinjenja pomažu u zaštiti vaših ćelija od oštećenja. Oni štite od bolesti poput raka, dijabetesa, Alzheimerove bolesti, Parkinsonove bolesti i bolesti srca. Oni vam mogu pomoći i da se brže izliječite od bolesti.

Foto: pixabay.com

Smatra se da resveratrol, antioksidans sadržan u grožđu, nudi izuzetnu zaštitu srca i mozga. Također je poznato da pomaže tijelu u borbi protiv raka, virusa i upala.

Poboljšaje kardiovaskularno zdravlje

Jedna od najpoznatijih blagodati resveratrola je poboljšanje zdravlja srca. Možda ste pročitali da pijenje crnog vina pomaže u stabiliziranju krvnog pritiska, smanjenju kolesterola i smanjenju rizika od srčanih bolesti. Naučnici smatraju da je resveratrol, koji se nalazi u kožicama crnog i crnog grožđa, ono što crnom vinu daje svojstva zdravih za srce.

Zaštitite od raka

Resveratrol je usporio rast karcinoma u laboratorijskim testovima i ispitivanjima na životinjama, ali potrebno je više studija kako bi se saznalo hoće li pomoći ljudima u borbi protiv raka.

Foto: pixabay.com

Može usporiti Alzheimerovu bolest

Resveratrol može usporiti napredak Alzheimerove bolesti. Znanstvenici su primijetili da je umjereno pijenje crnog vina povezano s manjim rizikom od gubitka pamćenja. U studijama su pacovi liječeni resveratrolom pokazali poboljšanu memoriju i funkciju mozga. Istraživači su otkrili neke hemijske veze između resveratrola i zdravlja mozga, iako su potrebna dodatna istraživanja.

Može pomoći u borbi protiv gojaznosti

Resveratrol i drugo jedinjenje u crnom grožđu, nazvano pterostilbene, pokazali su efekte protiv gojaznosti u laboratorijskim ispitivanjima i ispitivanjima na životinjama. Čini se da oba sastojka pomažu tijelu da poboljša crijevne bakterije i regulira energiju, ali potrebna su daljnja ispitivanja kako bi se utvrdilo mogu li se boriti protiv gojaznosti kod ljudi .

Izjava o odricanju odgovornosti:

Ovaj sadržaj, uključujući savjete, pruža samo generičke informacije o zdravstvenim dobrobitima određenih prirodnih proizvoda. To ni na koji način nije zamjena za kvalificirano medicinsko mišljenje. Za više informacija uvijek se obratite specijalistu ili svom porodičnom doktoru. Fazon.info ne preuzima odgovornost za ove informacije.

Izvor: webmd.com

SHARE

LEAVE A REPLY