Crni dud je kralj zdravlja: Evo šta sve liječi i zašto ga moramo konzumirati češće.

725
Foto: pixabay.com

Dudovi su bobice – najčešće crne, bijele ili crvene – od kojih se često pravi vino, voćni sok, čaj, džem ili hrana iz konzervi, ali se također mogu sušiti i jesti kao međuobrok. Zbog svog slatkog okusa, impresivne hranjive vrijednosti i raznih zdravstvenih blagodati, dud dobiva popularnost širom svijeta. Ovaj članak daje pregled duda, uključujući njihovu prehranu i blagodati.

Blagotvornost dudova po zdravlje

Dud ili ekstrakti duda mogu biti korisni protiv nekoliko hroničnih bolesti, kao što su bolesti srca, dijabetes i rak.

Foto: pixabay.com

Niži holesterol

Studije pokazuju da dud i ekstrakti duda mogu smanjiti višak masti i smanjiti nivo holesterola . Oni takođe mogu poboljšati odnos između LDL (lošeg) i HDL (dobrog) holesterola.

Poboljšajte kontrolu šećera u krvi

Dud može biti koristan protiv dijabetesa usporavanjem povećanja šećera u krvi nakon jela. No da bi se to 100 posto utvrdilo potrebne su daljne studije.

Foto: pixabay.com

Smanjite rizik od raka

Dud može smanjiti nivo holesterola, pomoći u prevenciji masnih bolesti jetre i poboljšati kontrolu šećera u krvi. Oni takođe smanjuju oksidativni stres, što može smanjiti rizik od raka. Stotine godina dud je dio tradicionalne kineske medicine kao lijek protiv raka .

Napomena:

Prirodni lijekovi na našem portalu služe kako bi pomogli ljudima. No, uvjek znajte. Ukoliko imate neki zdravstveni problem. Prvo što trebate uraditi jeste da se konsultujete sa lekarom. Ni u kakvom slučaju se nemojte oslanjati na alternativnu medicinu. Bez stručnog mišljenje.

Izvor: healthline.com

SHARE

LEAVE A REPLY