Crna zova je kraljica zdravlja: Evo šta sve liječi i zašto bi je trebali koristiti.

268
Foto: pixabay.com

Šta je bazga?

Iako ne postoji jedinstveni lijek za liječenje bolesti, pristalice bazge kažu da je voće jedno od najsvestranijih rješenja za ono što vas muči.

Širom svijeta postoji oko 30 vrsta biljaka i drveća bazge. Evropska verzija (poznata i kao Sambucus nigra ) je ona koja je najuže povezana sa vašim zdravljem i ozdravljenjem. Njegova istorija seže čak u 400. godinu prije nove ere, a Hipokrat, “otac medicine”, nazvao je starije drvo svojim “sandukom s lijekovima”. Danas se u narodnoj medicini bazga smatra jednom od najljekovitijih svjetskih biljaka.

Foto: pixabay.com

Zdravstvene koristi od bazge

Bobice i cvijeće bazge prepuni su antioksidansa i vitamina koji mogu ojačati vaš imunološki sistem . Oni bi mogli pomoći u ukroćenju upala , umanjiti stres i zaštititi vaše srce. Neki stručnjaci preporučuju bazgu da spriječi i ublaži simptome prehlade i gripe.

Takođe se koristi kao tretman za:

Zatvor, Bolovi u zglobovima i mišićima, Infekcije koje utječu na vaše disanje, Glavobolja, Vrućica, Bubrežni problemi, Epilepsija, Manji uslovi kože, Stres, HIV i AIDS.

Foto: pixabay.com

Učinak bazge

Bazga dobiva veliku podršku kao ljekovito sredstvo putem usmenih predaja i priča starih žena, ali njen uspjeh u medicinskim testovima manje je definitivan. Drugim riječima, ako se želite boriti protiv gripe, ne zaboravite na injekciju gripe .

Prehrana bazge

Bobice bazge sadrže puno vitamina C (52,2 miligrama po šalici) i dijetalnih vlakana (10,2 grama po šalici). Jedna šolja bazge sadrži i: 26,7 grama ugljenih hidrata, 0,7 grama masti, 1 gram proteina.

Foto: pixabay.com

Bazga koristi

Baš kao što je upotreba bazge široka, oblici u kojima dolazi su mnogi, uključujući sirupe, gumije, pastile, tablete i čajeve. Takođe se koristi u: Boje za hranu, Losioni za tijelo, Džemovi, Vino. Prerađene verzije bazge češće su na američkom tržištu od samog svježeg voća.

Izjava o odricanju odgovornosti:

Ovaj sadržaj, uključujući savjete, pruža samo generičke informacije o zdravstvenim dobrobitima određenih prirodnih proizvoda. To ni na koji način nije zamjena za kvalificirano medicinsko mišljenje. Za više informacija uvijek se obratite specijalistu ili svom porodičnom doktoru. Fazon.info ne preuzima odgovornost za ove informacije.

Izvor: webmd.com

SHARE

LEAVE A REPLY