Čisti sinuse, pluća, leči kašalj: Moćni beli koren sjajno deluje na zdravlje, ali je važno da znate kako da ga koristite

365
Foto: Flickr.com. By Amanda Slater licencesed under CC BY-SA 2.0

Ren ima brojna dobra dejstva na zdravlje. Ren je povrće koje odlikuje jak, izražen ukus, ali je zapravo mnogo više od aromatičnog korena. Ren se u tradicionalnoj medicini širom sveta koristi vekovima, a evo kako utiče na zdravlje.

Smanjuje zapaljenje u telu

Ovo povrće sadrži jednu moćnu supstancu koja se naziva sinigrin, a koja smanjuje zapaljenje u telu tako što blokira ili menja delove imunog sistema koji uzrokuju zapaljenje. Istraživanja su pokazala da ovaj sastojak deluje i tako što ublažava simpotome ateroskleroze, mada stručnjaci navode da je potrebno još istraživanja pre definitivnog zaključka.

Bori se protiv štetnih ćelija

Foto: Flickr.com. By Amanda Slater licencesed under CC BY-SA 2.0

Ren je bogat antioksidantima, koji štite ćelije od oštećenja koja nastaju usled delovanja slobodnih radikala.

Poboljšava respiratorno zdravlje

Ako ste ikada jeli ren, verovatno je poznat osećaj blagog peckanja u nosu, grlu i sinusima. Osim što vam možda od povrća zasuze oči, ren može i da vam poboljša respiratorno zdravlje. Jedna studija je pokazala da suplement koji sadrži sušeni ren efikasno deluje na sinusne infekcije i bronhitis.

Pored toga što ima sjajan uticaj na zdravlje i pojedine zdravstvene probleme, ren sadrži i važne vitamine i minerale: kalcijum, magnezijum, kaliju, folate, vitamin C i cink.

Evo i kako da koristite ren kod različitih zdravstvenih problema:

Upala sinusa

Da biste izlečili upalu sinusa, narendajte ren u šerpu, sipajte vodu i stavite na vatru. Kada se mešavina zagreje, nagnite se iznad šerpe da se “naparite” pet do deset minuta. Posle nekoliko dana ćete osetiti olakšanje i sinusi će početi da se čiste.

Kašalj

Ukoliko vas muči kašalj, pomešajte rendani ren sa kašičicom meda i svako jutro uzimajte po kašičicu, u trajanju od mesec dana.

Pluća

Čaj od rena može da pomogne u čišćenju pluća. Narendajte oko deset grama ovog povrća, prelijte sa dva decilitra vrele vode i ostavite da odstoji nekoliko minuta. Čaj pijte dva do tri puta dnevno. Svež ren može da koristite i kao dodatak različitih jelima, bilo kuvanim, pečenim ili prženim.

Napomena:

Prirodni lijekovi na našem portalu služe kako bi pomogli ljudima. No, uvjek znajte. Ukoliko imate neki zdravstveni problem. Prvo što trebate uraditi jeste da se konsultujete sa lekarom. Ni u kakvom slučaju se nemojte oslanjati na alternativnu medicinu. Bez stručnog mišljenje.

Source featured image: Flickr.com. By Amanda Slater licencesed under CC BY-SA 2.0

Izvor: mondo.rs

SHARE

LEAVE A REPLY